Glenn Murcutt je mednarodno najbolj priznani avstralski arhitekt. Leta 1992 je prejel zlato medaljo Inštituta avstralskih arhitektov, leta 1996 pa je bil odlikovan z redom Avstralije, Order of Australia (AO). V letu 2002 mu je bila dodeljena nagrada Pritzker, ki velja v arhitekturu za enakovredno Nobelovi nagradi. Leta 2009 je prejel zlato medaljo ameriškega inštituta arhitektov – American Institute of Architects.

Izbrani projekti s poudarkom na trajnosti

Razstava omogoča vpogled v njegove izbrane gradnje in z risbami tudi v njegov način dela. Fotografije, katerih avtor je Anthony Browell, zajamejo bistvo Murcuttovih arhitekturnih zasnov: harmonično vez med stavbo in naravo. Razstava se osredotoča zlasti na Murcuttove zasebne stanovanjske hiše, ki niso javno dostopne. Poleg teh predstavi tudi nagrajeno umetniško središče – Arthur and Yvonne Boyd Art Centre – v avstralskem Riversdalu v Novem Južnem Walesu (na sliki spodaj).

1_arthur_and_yvonne_boyd_artcentre_foto_anthony_browell.jpg

Murcuttove gradnje so zaradi njegove osredotočenosti na trajnost pri ravnanju z okoljem od nekdaj daleč prehitevale razvoj sodobne arhitekture. Po obliki so impresivne in dovršene v detajlih, toda predvsem poskušajo vključevati prvine in lastnosti okoliškega sveta v vsakdanje življenje prebivalcev. Murcutt meni, da je arhitektura le pot k razkrivanju in da je potemtakem razkrivanje ustvarjalni proces. Risanje zanj pomeni bistveni del razkrivanja. Roka prihaja takrat do rešitev, preden lahko te dožene razum.

Kdo je Glenn Murcutt?

Murcutt je bil rojen leta 1936 v Londonu kot sin avstralskih staršev. Zgodnje otroštvo je preživljal na Novi Gvineji, leta 1941 pa se je z družino preselil v Sydney, kjer je leta 1961. diplomiral na tehničnem kolidžu – Technical College (danes Univerza Novega Južnega Walesa). Potem ko je opravil študijsko potovanje po Evropi in si pridobil praktične izkušnje v vodilnih arhitekturnih birojih, je leta 1969 odprl lastni atelje. V njem je brez stalnih sodelavcev, sodelujoč z drugimi le priložnostno, ob posameznih projektih, sam sledil arhitekturi, ki korenini v avstralski kulturi, v različnih podnebnih razmerah in raznoliki topografiji avstralske celine. Hkrati je bil dejaven na mednarodni ravni – kot profesor na univerzah je poučeval in predaval po vsem svetu.

3_hisa_marie_short_foto_anthony_browell.jpg

Razstava ponuja na vpogled risbe, ki nam omogočijo, da sledimo njegovi ustvarjalni poti skozi različne stopnje procesa načrtovanja, od začetne skice do podrobno izdelanih konstrukcijskih risb.

Več fotografij zasebnih hiš, ki so nastale v ateljeju avstralskega arhitekta Glenna Murcutta, pa si oglejte tukaj.