Za začetek morate poskrbeti za zaščito pred soncem, ki zlahka hitro poškoduje nežno otroško kožo. Otroci naj se pred odhodom na sončno svetlobo vedno namažejo z zaščitno kremo za sončenje, nanos katere je potrebno ponoviti na vsaki dve uri, saj znoj in voda spereta kremo s telesa. Dojenčkov ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom, starejše malčke pa prepričajte, da za dodatno zaščito začnejo nositi klobuk ali podobno pokrivalo.

Dehidracija telesa

V poletnih dneh poskrbite, da otroci pijejo zadostne količine vode – omotičnost in slabost sta namreč lahko znaka pregrevanja telesa in pomanjkanje vode, posledično pa pride do vročinske izčrpanosti. Redno pitje vode pa pomaga ohlajati človeško telo, medtem ko se raje izogibajte pitju sladkanih, kofeinskih in gaziranih pijač, ker dejansko pospešijo dehidracijo. Malčkov tudi nikoli ne puščajte v avtomobilih brez nadzora, še posebno v poletnih mesecih, ko se lahko temperatura v notranjosti jeklenega konjička v kratkem času dvigne nad 60 stopinj.

varnost_otrok_poleti_2.jpg

Otroci in voda

Najmlajše vpišite na plavalni tečaj, če še ne znajo dobro plavati, kjer jih bo poučeval pooblaščeni inštruktor. Med plavanjem v bazenu naj nosijo rešilne jopiče, v globoko in nepredvidljivo vodo pa jim ne dovolite. Če imate bazen kar doma, ga ogradite z varnostno ograjo, obenem pa ne dopustite, da otroci v njem plavajo brez nadzora. Okoli vode namreč potrebujejo stalen nadzor odraslih, saj je včasih do uresničitve najhujšega scenarija (utopitev) potrebnih le nekaj sekund.

Varnost na kolesu

Otroci na kolesih se lahko hitro poškodujejo, vendar bi se lahko tem poškodbam z malo truda tudi izognili. Otrok naj med vožnjo s kolesom zato vedno nosi varnostno čelado, ki bo preventivno zaščitila njegovo glavo. Svetujemo vam, da pregledate kolo ali drugo prevozno sredstvo, ki ga otrok uporablja, in pravočasno popravite morebitne napake, kot so pokvarjene zavore, slabo napihnjene gume in manjkajoči odsevniki. Malčku razložite pravila za varno vožnjo in ga prosite, naj se izogiba bolj prometnim potem, še bolje pa je, če njegovo vožnjo nadzorujete.

otroci_na_kolesu_varnostni_ukrepi.jpg

Določite meje

Otroci naj uživajo v svobodi poletja, vendar jim postavite meje. Igrajo naj se na domačem zemljišču ali pri prijateljih doma, kjer jih bo nadzirala odrasla oseba; dokler ne dosežejo določene starosti in zrelosti, ne bi smeli sami v park ali mesto. Kot starš bi morali vedno vedeti, kjer se vaš potomec nahaja in s kom vse se druži. Če je le mogoče, zagotovite varno ograjeno območje za igro na domačem dvorišču ali vrtu, ki ga lahko vidite iz hiše – območje naj bo v senci in brez nevarnih predmetov, kot so ostre kosilnice, vrtno orodje in podobno.