Pri projektiranju hiše so se arhitekti osredotočili na okoliško krajino, lego zemljišča, pihanje vetrov na tem območju in smer padanja dežja. Tako so se elegantno poigrali z obliko in v strateško postavljeno zgradbo vključili elemente pasivnega prezračevanja.

sanjska_indijska_hisa_2.jpg

Hiša iz opeke je deloma brez strehe

Hišo iz pretežno rdeče opeke sestavljata dve glavni krili, ki sta pravokotni eno na drugo. Daljši del objekta je s pregradno steno ločen na dva dela, ki sta delno brez strehe in zato povsem odprta navzven. Tukaj lahko med drugim najdemo odprto prho in številna drevesa, ki brišejo meje med zunanjimi prostori in notranjostjo. V nekaterih delih hiše stanovalci celo hodijo pod milim nebom, da pridejo iz ene sobe v drugo.

Sonce, dež in veter zlahka vstopijo v hišo in jo počasi spreminjajo. Na nekaterih mestih so talne obloge že prekrite z mahom, saj narava išče pot nazaj v ta podeželski dom. K naravnemu videzu pa pripomore tudi atraktivno zložena opeka, ki ponekod deluje, kot da je nepremišljeno nametana na kup.

sanjska_indijska_hisa_3.jpg

Povezanost med bivalnimi prostori in okolico

Skupni bivalni prostori (dnevna soba, kuhinja, jedilnica) so prav tako odprti, saj imajo na obeh straneh zastekljene stene, ki jih lahko stanovalci zložijo oziroma odprejo. Zaradi takšne zasnove in vgrajenih oken na različnih delih zidov, vse od tal do stropa, je možno navzkrižno prezračevanje tudi v najbolj soparnih mesecih, do prostorov pa dospe ravno pravšnja količina naravne svetlobe.

Več posnetkov  te zanimive indijske hiše pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.