Najosnovnejši način ozelenitve stene je s pomočjo plezalk. Z majhnim vložkom truda za montažo in z relativno malo vzdrževanja si po steni lahko speljemo plezalne rastline. Poleti nam nudi senco. S pravilno izbiro rastlin pa se lahko odločimo, ali bo stena pozimi prepuščala več svetlobe ali nam bo nudila zelen okras skozi celo leto.

Ekstenzivni navpični vrtovi

V primeru, da želimo stene zaščititi pred morebitnimi poškodbami zaradi ovijalk, lahko ob steni izdelamo vodilno konstrukcijo. Z mrežasto konstrukcijo damo rastlinam oporo, po katerih nato plezajo in ustvarijo gosto, zeleno steno. Na ta način lahko tudi usmerjamo rast rastlin. Ta sistem je nekoliko bolj zahteven od prejšnjega, oba pa nudita tudi hrano in zavetišče pticam in drugim divjim živalim.

Intenzivni vrtovi

Za resnično oživitev in ozelenitev sten se uporablja sisteme za intenzivno vertikalno gojenje rastlin. Sistemi so sestavljeni iz osnovne konstrukcije, ki vsebuje prostor za sajenje ali pa nosi površine z žepki za sajenje. Glede na razmere in želje so del sistema tudi mehanizmi za zalivanje. Hranjenje rastlin je odvisno od medija, v katerem jih gojimo, sorte rastlin in lokalnih okoljskih pogojev. Zelena stena se lahko zaliva iz meteornih vod po principih hidroponike ali akvaponike direktno iz vodovoda, v manjših različicah pa tudi ročno. Za vzdrževanje so takšni sistemi zahtevnejši od prej naštetih, a z njimi lahko dosežemo najzahtevnejše oblikovalske cilje. Takšni sistemi lahko služijo kot vrhunski estetski dodatki v hotelih, poslovnih stavbah, pisarnah, trgovinah in hišah, saj omogočajo ozelenitev velikih površin in tako odpirajo široke oblikovalske možnosti. Vertikalni vrtovi ustvarjajo tudi senco in tako pripomorejo k zmanjšanju stroškov s hlajenjem prostorov v vročih obdobjih. Omogočajo celo izdelavo živih ali celo cvetočih logotipov, abstraktnih oblik in celo portretov. Manjše različice pa so lahko tudi samo-stoječe in lahko služijo za popestritev vseh prostorov in omogočajo tudi gojenje zelišč ter zelenjave, saj so nizki in tako preprostejši za vzdrževanje.

navpicni_notranja.jpg

Sistem klobučevinaste stene

Na obstoječo steno se montira kovinsko nosilno konstrukcijo. Na konstrukcijo se pritrdi trdne plastične panele (Stadur SF), na katerih so žepi iz filca. Žepki so široki 18,7cm in visoki 16,5 cm. Širina panelov je prilagodljiva. Standardni paneli so široki 75 cm in visoki 100 cm, na njih pa je 24 žepkov ter vgrajena cev za zalivanje. Prazni paneli tehtajo približno 4 kg/m², s posajenimi rastlinami pa okoli 10 kg/m².
Del vertikale je tudi sistem za zalivanje. Filc odlično vpija in izloča vlago, tako poskrbi, da so rastline vedno dobro preskrbljene. Namakamo ga s cevjo, ki je vgrajena nad žepki, načeloma na vrhu vsakega panela. Namakalni sistem lahko priključimo direktno na obstoječ vodovod, vendar to odsvetujemo, saj je pitna voda vse bolj dragocena. Priporočljivo je vgraditi cisterno ali bazen za vodo, katerega je najbolje polniti iz meteornih vod. Zalogovnik je idealno postavljen tako, da hkrati tudi lovi odvečno vodo, ki izteka iz vertikalnega vrta. Tako ustvarimo zaprt sistem in zmanjšamo porabo vode. Rastline za dolgoročno uspevanje potrebujejo poleg vode tudi hranila, ki jih lahko dodajamo v obliki gnojil, tako rastline gojimo hidroponično. Pionir dizajna s hidroponičnim vertikalnim sajenjem rastlin je Patric Blanc, ki na tem področju ustvarja že od začetka tega tisočletja.

Bolj estetska in okolju prijazna rešitev pa je, da bazen spremenimo v ribnik ter ustvarimo akvaponičen sistem. Akvaponičen sistem nam omogoča veliko prednosti. Izognemo se umetnim kemičnim gnojilom. Ribe se hrani, vodo, v kateri živijo, pa se prečrpava in filtrira skozi vertikalen vrt. Ta voda je namreč idealno gnojilo za rastline, ki jo prečistijo in v bazen ponovno izteka čista voda. Sistem lahko uporabljamo za pridelavo hrane in gojenje rib. Iz dizajnerskega stališča pa nam prostor poživi živa stena in ribnik. V notranjih prostorih je dostikrat potrebno dodatno osvetljevanje rastlin. Seveda pa je to odvisno od osvetljenosti prostora in ostalih okoljskih pogojev ter od izbire rastlin.

Za kroženje vode po vertikalnih sistemih potrebujemo vodne črpalke brez filtrov. Moč in cena črpalke sta odvisni od višine stene. Možna je tudi izvedba manjših samo stoječih vrtov, ki lahko služijo kot predelne stene, ali pa zeliščni ali zelenjavni vrtovi. Za takšne sisteme se lahko uporablja manjše vodne ali celo zračne črpalke. Sistemi, ki zahtevajo dvig vode na višino več kot treh metrov, pa zahtevajo tudi zmogljivejše vodne črpalke.

Okoljski pogled

Rastline v naši bližini izboljšujejo naše počutje, čeprav se tega dostikrat niti ne zavedamo. Med izmenjavo plinov prečiščujejo zrak in porabljajo ogljikov dioksid, ki ga mi izdihujemo. Istočasno izločajo kisik, katerega potrebujemo za življenje. Poleg tega vzdržujejo vlago v okolici in ionizirajo zrak.
V mestih smo se ljudje izolirali od naravnega okolja, kar povzroča stres in neprijetno počutje. Navpični vrtovi so ena od estetsko in prostorsko najbolj sprejemljivih rešitev za vračanje delčka narave v urbana okolja. Mesta bremenijo svojo okolico. Hrano za preživetje v mestih se goji v njihovi okolici. Ob neprestani rasti prebivalstva to pomeni stalno krčenje naravnih ekosistemov, ki nam pravzaprav omogočajo življenje, kot ga poznamo danes. Ker pridelovalnih površin ne moremo neomejeno širiti, je gojenje rastlin v navpičnih rastiščih naslednji logični korak do samooskrbe mest in gojenja hrane, kar je nujno za trajnosten obstoj.

http://porevit-eko.blogspot.com/