Zmota 1: moram se dobro organizirati

Ni res. Prvi korak do manjšega kaosa v domovanju je, da se ne organizirate. Čeprav mislite, kako pametno je, če imate v hiši poseben prostor za prav vse, je velikokrat bolj priročno stvari postaviti proč na točno določenem mestu, kjer jih največ uporabljate. Na primer: tretjo polico v omari namenite le shranjevanju šalov in kap, namesto da jih samo pospravite v omaro.

Vendar lahko ta način hitro postane destruktiven: če boste večino svojega časa preživeli tako, da organizirate in na svoje mesto postavite prav vsako podrobnost v domu, vas bo s tira spravila vsaka stvar, ki naslednji dan ne bo na svojem mestu. Zato razmislite, kje je potrebna natančnost in kje ne (denimo pri otroških igračah).

Zmota 2: potrebujem več prostora za shranjevanje

Če se boste znebili vsega, česar ne potrebujete, morda sploh ne boste potrebovali nobenih novih zabojnikov za shranjevanje oziroma drugih kosov pohištva.

spring_homes_decluttering_007.jpg

Zmota 3: za vsako reč, ki se je želim znebiti, moram najti novega lastnika

Seveda se z lažjim srcem znebite predmetov, če jih nameravate nekomu podariti, ampak to naj ne bo razlog za nered. Če boste iskali prejemnika za vsak predmet, se bodo le-ti začeli v stanovanju nabirati, saj vam bo opravilo vzelo veliko časa. Poskusite najti le enega ali dva prejemnika, ki bosta istočasno odnesla več nepotrebnih reči.

Zmota 4: težko vržem stran tisto, kar bom morda nekoč še potreboval

Nekateri verjamejo, da bo vse še enkrat prav prišlo. Ta miselnost se sicer glede določenih predmetov lahko izkaže za pravilno, a se običajno zaradi nje v domu nabira zmešnjava. Svetujemo vam, da se zato pri vsakem predmetu vprašate, ali ga boste res kdaj potrebovali in kako hudo vam dejansko bo, če se boste v ključnem trenutku znašli brez njega.

Zmota 5: morda bom pa popravil ta izdelek

Sprijaznite se – če ste imeli več kot šest mesecev časa, da popravite napravo ali star stol, in tega doslej še niste storili, po vsej verjetnosti nikoli ne boste. Zato se izdelka znebite, saj se na njem le nabira prah.

repair_clock.jpg

Zmota 6: morda se bom končno naučil, kako zadevo uporabljati

Ponovno imejte v mislih: če ste imeli določeno stvar na kuhinjski polici leto dni in je v tem času niste nikoli uporabili, jo lahko prištejete k neredu.

Zmota 7: morda bom shujšal in mi bodo oblačila znova prav

Če boste resnično shujšali, boste verjetno želeli kupiti nov par kavbojk, ne pa ponovno nositi sedem let stare hlače, ki so toliko časa nenošene čakale v kotu omare.

Zmota 8: to moram obdržati v spomin na srečne čase

Lepo je, če zbirate spominke in darila, ki vas spominjajo na pretekle čase in vesele trenutke. Vseeno pa se je včasih dobro vprašati, ali res potrebujete celo polico majic in okraskov, da bi se spomnili življenja na fakulteti ali svojega dedka. Spominki delujejo najbolje, če so skrbno izbrani in ne zavzemajo veliko prostora.

Zmota 9: če imam na voljo odvečen prostor, ga moram z nečim zapolniti

Ni res. Ena od skrivnosti organiziranega bivališča je, da na določenih mestih pustite polico prazno. To bo namreč pripomoglo k vizualno bolj urejenemu prostoru.