Pa je res tako hudo? Je vredno z zamenjavo odlašati vsako zimo?

Niti ne. Seveda je nekaj dela, ampak daleč od tega, da bi se bilo treba izseliti iz stanovanja ali pa vse zapreti. Sama zamenjava enega strešnega okna je narejena v uri do dveh. To je tudi trenutek, ko je streha odprta in stanovanje izpostavljeno vremenskim vplivom. Ura ali dve pa sta dovolj, da najdemo primeren zimski dan, ko to lahko storimo in se s tem rešimo še marsikatere druge tegobe.

1_prej_1.jpg

Menjava strešnega okna je enostavna in hitra. V prikazanem primeru je bila streha »odprta« cca 1 uro. To pa je zelo malo in zato zimski čas ne sme biti težava za menjavo strešnega okna takoj, ko se z njim pojavijo težave.

1_potem_3.jpg

Z zamenjavo strešnega okna si poleg zmanjšanja skrbi zaradi dotrajanosti strešnega okna zmanjšate tudi račun za porabljeno energijo. Starejša strešna okna so imela slabšo toplotno izolativnost kot vsa današnja. Če je prostor temen in pri zamenjavi strešnega okna izberete samo nekoliko večjo dimenzijo, boste prihranili tudi pri stroških energije za osvetlitev.

notranjagradnja2.jpg

Vsa dela pri menjavi strešnega okna so opravljena iz notranjosti.

Kaj lahko še pridobimo pri zamenjavi strešnega okna?

Višina vgradnje: za doseganje razgleda skozi okno mora biti spodnji rob okna na višini med 90 in 110 centimetrov od gotovih tal. S tem bo omogočen pogled iz prostora tudi v sedečem položaju. Priporočena višina zgornjega roba okna pa je od 190 do 210 centimetrov od gotovih tal. Okno bo s tem na dosegu roke, kar bo omogočalo enostavnejšo uporabo, pri čemer mislimo tako na zračenje kot tudi senčenje, prav tako bosta enostavnejši vzdrževanje in čiščenje okna.

trivelux.jpg

Odpiranje zgoraj je veliko bolj praktično saj se vam ni potrebno sklanjati čez pohištvo.

Pravilna oblika notranjih oblog okoli okna: zelo pogosta napaka v preteklosti je bila izvedba notranjih špalet – pravokotno na okno. Pri takšni izvedbi zaključnih oblog je onemogočeno kroženja toplega zraka po celotni površini strešnega okna. Da bi se izognili takšnim težavam, je treba spodnjo špaleto izvesti navpično, zgornjo pa vodoravno. S tem dobimo tudi boljšo razpršenost svetlobe.

velux43.jpg

Izberite takšna strešna okna, kjer bo velika izbira senčil. Za spalnice in otroške sobe priporočamo senčilo, ki popolnoma zatemni prostor. Hkrati takšno senčilo tudi poveča toplotno izolativnost strešnega okna za 20 %.

Način odpiranja strešnega okna: poznamo dva modela oken, okno s sredinskim vpetjem z ročico za odpiranje zgoraj ter okno s sredinskim in zgornjim vpetjem, ki ima ročico za odpiranje spodaj in zgoraj. Okno z ročico za odpiranje zgoraj je priporočljivo takrat, ko imamo pod oknom postavljeno pohištvo (pisalna miza, zofa …), saj nas tako pohištvo ne ovira pri odpiranju okna. Prav tako je takšno okno priporočljivo vgraditi takrat, ko je vgrajeno zunaj dosega roke, saj se lahko odpira tudi s pomočjo podaljška (palica) ali pa se predvidi električna izvedba. Okno z ročico na spodnji strani pa je priporočljivo takrat, ko pod oknom nimamo postavljenega pohištva, da bi nas to oviralo pri dostopu do ročice. Prav tako tega okna ni priporočljivo vgraditi previsoko, saj se okno pri odprtju pomakne navzven, pri čemer se nam ročica izmuzne iz dosega roke.

Vsaka situacija zamenjave strešnega okna je posebna in ni vedno mogoče izvesti vsega naštetega. Vsekakor pa je vredno preveriti izvedljivost in se odločiti. Pri tem naj vam bodo v pomoč izkušeni izvajalci in nasveti strokovnjakov. 

Več na: www.velux.si

velux_zamenjavakupon.jpg