Nova lesena hiša stoji v osrednji regiji avstralske zvezne države Viktorija, in sicer na gozdnatem območju, posejanem z evkaliptusovimi drevesi. Naročnik projekta sta zakonca srednjih let s hčerko, ki obiskuje že fakulteto, zato si je družina zaželela majhen življenjski prostor, velik le 85 kvadratnih metrov površine.

avstralska_koca_iz_evkaliptusovega_lesa_b.jpg

Pri gradnji so uporabili posekana evkaliptusova drevesa

Kočo tako sestavljajo dnevni prostor, majhna kuhinja, kopalnica in dve spalnici. Konstrukcija lesene hiše je sestavljena iz velikih drsnih vrat in oken, lesenih desk in celih drevesnih debel oziroma vej, ki so zrasla v obliki vilic in so jih predhodno pobelili, tako da so videti kot kosti. Obdelana drevesna debla imajo veliko naravno moč in trdnost, zato so odlična opora objektu.

avstralska_koca_iz_evkaliptusovega_lesa.jpg

Ker so morali gradbeniki najprej posekati drevesa, da so napravili prostor za novo hiško, so na gradbišče istočasno pripeljali tudi nekaj rezalnih strojev, s katerimi so posekana evkaliptusova drevesa narezali na enakomerno velike plošče. Brušene in z zaščitnim premazom obdelane lesene plošče so nato uporabili za izdelavo zidov in oblaganje tako sten kot stropa v notranjosti koče.

avstralska_koca_iz_evkaliptusovega_lesa_4.jpg

Dizajn doma odseva tamkajšnji gozd

Iz istega lesa pa so tudi talne obloge in večji del pohištva, ki je za večje udobje na določenih mestih oblazinjeno. Konstrukcija hiše je tudi znotraj podprta s stebrom iz celega debla, prav tako tramovi pod stropom. Zaradi uporabe lokalnega lesa je ogljični odtis na okolje majhen, lastnika hiše pa sta tako pri gradnji prihranila tudi precej denarja. Dizajn hiše odseva podobo okoliškega gozda, s katerim je povsem povezan.