Osnovna oprema vsake kopalnice je: umivalnik, WC, bide, kad/tuš, ogledalo in omarice. Največkrat tudi pralni in sušili stroj, radiator, v nekaterih pa tudi grelec vode in pisoar. Pri večjih kopalnicah si lahko poleg osnovne opreme omislimo tudi savno, pri manjših pa moramo sklepati kompromise, ker se pogosto izkaže, da za vso opremo ne bo dovolj prostora. WC postavimo v svoj prostor, če to ne gre, ga ločimo od ostalega dela s pregradno steno, zakrijemo s tušem/kadjo ali postavimo za vrata. Zaželeno je, da ga ne vidimo takoj, ko vstopimo v kopalnico. Praktično je, da WC in bide stojita eden zraven drugega. Na vsaki strani morata imeti vsaj 40 cm prostora. Priporočamo, da so vsi elementi pritrjeni v zid, brez noge, kar omogoča boljše čiščenje. Kotliček naj bo podometni, vgrajen v steno kopalnice in s tem popolnoma skrit.

Kam z umivalnikom?

Umivalnik je lahko osrednji motiv, ko vstopimo v kopalnico. Nikoli ga ne postavljamo takoj za vrata. Zgornji rob naj bo na višini 90 cm od tal ali nižje, za njim pa vsaj 80 cm prostora. V uporabi so umivalniki različnih oblik. Pravokotni in kvadratni so najbolj praktični, saj izkoristijo vsak centimeter, okrogli in ovalni pa pridejo do izraza, če so nameščeni na pultu ali postavljeni samostojno kot monolit. Armatura je lahko na pultu ali podometna na steni. Pri večjem številu uporabnikov priporočamo dva umivalnika, če prostor tega ne dopušča, pa širši umivalnik z dvema armaturama. Oblika umivalnika naj se ujema z obliko WC-ja in bideja. Prav tako obliki umivalnika prilagodimo obliko omarice pod njim. Če konstrukcija stene dopušča, ju pritrdimo na steno, dvignjeno od tal.

umivalnikikopalnca.jpg

Kopalna kad, tuš ali oboje

To je odvisno od velikosti kopalnice in naših želja. Kadi so različnih oblik in dimenzij, pravokotne, ovalne, okrogle, kotne in nepravilne. Postavitev je odvisna od velikosti prostora, običajno ob steni, lahko tudi na sredino kopalnice s samostoječo armaturo. Če se odločimo za kad in tuš, je najlepše, da ju postavimo skupaj. Vse bolj pogosteje se tuš kabine izvajajo brez kadi, s keramiko v ravnini tal. Ta izvedba ni vedno možna, saj višina tlaka včasih ne dopušča izvedbe talnega odtočnega sistema. Pri manjših kopalnicah priporočamo transparentno steklo in vrata brez okvirja. Na ta način ne bomo zmanjšali prostora. Če imamo možnost, ločimo pralni in sušilni stroj ter grelec vode od ostalega dela kopalnice. Če ne gre, jih zapremo s steklenimi vrati in ta del izkoristimo tudi za shrambo brisač in čistil. Ne smemo pa pozabiti na ustrezno prezračevanje. Radiator je običajno na steni in se uporablja tudi za sušenje brisač. Če imamo talno ogrevanje, se mu lahko odpovemo.  Kadar opremljamo majhno kopalnico, naj bo oprema, pohištvo in dodatki preprostih čistih linij, brez okrasja, svetlih barv. Naj bo vodilo manj je več.

Talne in stenske obloge

Kopalnice v celoti obložene s stensko oblogo so že prava redkost. Obloga naj bo samo tam, kjer stene zaščitimo pred vodo, ob kadi, tušu in umivalniku. Ostale stene pobarvamo s pralno barvo. Trendi v keramiki so velike dimenzije in mozaiki. Tudi za majhne kopalnice se lahko uporabljajo večje dimenzije, vendar v svetlih barvah. Stenska keramika je gladka, talna mora biti hrapava in protidrsna.

oblogekopalnica.jpg

Poleg talne keramike obstajajo tudi številni drugi materiali, ki so zanimivi, trpežni in enostavni za vzdrževanje. Lahko izberemo naravne materiale, kot sta kamen in les. Naravni kamen je možno uporabiti tudi za umivalnik in pult. Med vedno bolj popularnimi je epoksid, ki je lahko v barvi ali okrašen z dekorativnimi vzorci. Če želite bolj industrijski videz, se lahko odločite tudi za beton, monoliten ali sestavljen iz plošč. Za enostavnejše vzdrževanje ga je priporočljivo zaščititi s premazom.

Razsvetljava

Osvetlitev kopalnice naj bo mehka in ne preveč močna. Pomembna je osvetlitev pri ogledalu, drugje pa je lahko bolj intimna. Ogledalo ob umivalniku obvezno potrebuje osvetlitev z leve in desne strani, lahko pa tudi z vrha. Lahko so linijske fluorescenčne luči, ki so integrirane v ogledalo. Pomembno je, da nam svetloba enakomerno osvetli obraz. Uporabimo lahko tudi LED lučke v policah, oblogi kopalne kadi, tuš kabini, tleh, stenah, stropu, ki se prižigajo posamezno. Z več svetlobe lahko majhne kopalnice zelo povečate.

Barve in dodatki

Izbira barve in dodatkov je odvisna od trenda in vsakega posameznika. Z barvo ne pretiravamo, izberemo eno osnovno in eno, največ dve dodatni. Priporočamo, da za manjše kopalnice izberete svetlejše barve in velika ogledala. Ogledala in svetle barve ustvarjajo občutek večjega prostora.


http://pevc-arhitekti.si/