Pri bolj umazanih talnih oblogah izvedemo največ dvakrat na leto postopek mokrega generalnega čiščenja. Pri tem postopku se čas celotne obdelave zaradi prisotnosti vlage poveča (v odvisnosti od možnosti posušitve) na do 12 ur. Talne površine niso pohodne, dokler niso temeljito posušene.

Poznavanje talne obloge

Pri čiščenju tekstilnih talnih preprog moramo vedeti, ali so vlakna tekstilnih talnih oblog barvno obstojna, kako je obloga položena, na kakšni podlagi je položena (ali je položena na leseno podlago, estrih, ali je prilepljena na dvojno dno, je napeta oziroma pritrjena z lepilnim trakom ipd.). Prav tako moramo vedeti, da mora biti pred začetkom vsakega kemičnega čiščenja tekstilne talne obloge s čiščene površine odstranjena vsa mehanska nečistoča. To opravimo s sesalnikom, po možnosti s stepalno globinsko ščetko.

Tekstilne površine se čistijo po različnih postopkih, odvisno od specifičnosti nečistoč, vrste materialov itd. Postopki, ki se uporabljajo, so:
– ekstrahiranje,
– šamponiranje in spiranje z ekstrahiranjem,
– čiščenje s suho peno,
– suho čiščenje (s prahom),
– detaširanje – lokalno odstranjevanje madežev.

Enostavnejše čiščenje parketa

Parket je v bivalnih in poslovnih objektih zelo priljubljena talna obloga, ki je prijetna na otip in topla. Ker je naravni material, je za vzdrževanje enostavna, vendar ji je kljub temu treba posvetiti nekaj pozornosti in pri generalnem vzdrževanju pokazati kar nekaj znanja. Dnevno čiščenje se lahko enostavno izvede s čedalje bolj poznanimi krpami maslim –krpicami za enkratno uporabo. Zaradi svoje enostavne uporabe in skoraj suhega načina brisanja je za marsikoga tovrstno čiščenje edino, ki ga uporablja. Več pozornosti je treba posvetiti generalnemu čiščenju in vzdrževanju lakirane in nelakirane talne obloge. Vzdrževalno čiščenje se opravlja z Laminetom ali Blue Starom. Ta sta najprimernejša za tovrstno premazano talno oblogo. Premaz naj bo odporen proti dezinfekciji, dnevno čistilo pa kompatibilno z njo. Sanacija poškodovanega zaščitnega sloja se od 1- do 2-krat mesečno opravlja s sistemom bigomieren.

Več o omenjenih izdelkih na: www.bent.si