Sosedje

Seznanite se s svojimi sosedi. Povejte jim, če se odpravljate na dopust, in jih poprosite, da malce popazijo na vaš dom in vas – če pri tem opazijo kaj sumljivega – pokličejo oziroma o tem obvestijo policijo. Sosedje vam bodo tudi znali povedati, kaj se dogaja ali se je dogajalo v okolišu v času vaše odsotnosti. Če so vlomili kje v vaši bližini, je to morda znak, da ste lahko naslednja tarča ravno vi. Ni pa nujno, da bodo sosedje vlomilca opazili, zato se izključno na njih ne gre zanašati. Izkušeni nepridipravi se lahko namreč zelo neopazno izmuznejo v in iz vašega doma. Vlomilci si za tarčo pogosto izberejo starejše in onemogle osebe. Bodite dober sosed. Popazite nanje.

diploma_foundry_elevation.jpg

Previdno z osebnimi podatki

Ko govorite o svojih dopustniških načrtih ali dragih hobijih, pazite, da to ne počnete na javnih krajih. Nikoli ne veste, kdo vam prisluškuje za sosednjo mizo. Če delate od doma, si omislite poštni predal. Tako ne boste vsakemu, ki mu boste dali vizitko, oziroma obiskovalcu vaše spletne strani dali vedeti, kje živite. Bodite obveščeni. Prebirajte lokalne časopise, še posebno črno kroniko. Tatovi so imuni na nazive, kot so varna soseska in podobno. Če ob prihodu domov naletite na kaj sumljivega - poškodovana ali odprta vrata, razbito okensko steklo - nikar ne vstopajte vanj, ampak pokličite policijo.

ready_to_replace_existing_doors_and_windows_on_my_old_half_timbered_house.jpg

Zavarovanje

Zavarujte svoj dom, pa tudi vse vrednejše predmete v njem. Tako boste ob morebitnem vlomu dobili vsaj nekaj odškodnine. Namestite varnostne kamere in jih povežite z internetom. Tako boste lahko tudi iz pisarne ali pa od kod drugod videli, kaj se dogaja v vašem domu. Če živite v večstanovanjskem objektu, se prepričajte, da so vsi seznanjeni s pomenom varovanja lastnine. Dovolj je le ena oseba, ki ne bo zaklepala vrat, pa vas bo vse naredila priročne tarče. A ne zanašajte se na druge. Za svojo lastnino ste odgovorni izključno vi. Požarna vrata so tam zato, da lahko v primeru požara zbežite ven, ne zato, da skoznje pride vlomilec. Vrata imejte zaklenjena! Če vas je že kdaj obiskal vlomilec, vzemite to kot šolo. Ne domnevajte, da se vam to ne more ponovno zgoditi.