Sadno drevje

Po obiranju češenj, višenj in drugega zgodnjega sadja se lahko lotimo rezanja dreves. Zaradi prihajajoče vročine se vse aktivnosti v rastlinah nekoliko upočasnijo, kar je prilagoditev na nekoliko slabše rastne razmere. Redčenje goste rasti in križajočih se vej bo krošnjo odprla, zato bo rast lepša in z manj bolezni. V tem mesecu je tudi močnejši pojav metuljčkov jabolčnega zavijača, ki povzroča črvivost plodov, ukrepamo pa z do okolja prijaznimi sredstvi. Lahko pa tistih nekaj črvivih plodov vzamemo v zakup kot obvezni davek pri sonaravnem sadjarjenju. Poškodovane plodove obrežemo in porabimo za peciva in zavitke, nekaj zdravega pridelka pa bo le ostalo za kasnejše obiranje.

Zelenjavne gredice

Vrtnine lepo delajo in tudi prve plodovke so že tu. Ni je boljše od domače kuhinje, še posebno če imamo zelenjavo, pridelano brez kemikalij. Pri vseh vrtninah ne bomo imeli tako srečne roke, saj se škodljivci in bolezni ne ozirajo na naše želje. Paradižnike je treba zavarovati pred plesnijo s pokrivanjem ali škropljenjem. Nekateri prisegajo na pripravke iz mleka in sirotke v razmerju 1 : 6, ki odebeli celične stene, zato so rastline odpornejše. Jajčevce pridno vršičkamo, da se lepo razrastejo, na grmu pa pustimo približno šest plodov. Redno pobiranje bučk bo spodbujalo rastlino k neprestanem cvetenju in obilnem nastavljanju plodov. Okoli rastlin polagamo zastirko iz pokošene trave, prazna mesta na gredah pa čim prej zasejemo z rukolo, solato in radiči. Še vedno je čas tudi za setev nizkega fižola in graha, vso vrtnino pa redno pregledujemo, da lahko ob pojavu bolezni in škodljivcev ukrepamo še pravočasno. Z listnimi gnojili jih tudi nekoliko pocrkljamo, uporabimo pa lahko tudi pripravke iz kopriv, gabeza, kokalja in drugih rastlin.

md280_vrtmabic_julij_1.jpg

Okrasni vrt

Okrasne gredice s trajnicami so vse bolj barvite in pisano cvetje je prava paša za oči in metulje, ki pijani od nektarja letajo s cveta na cvet. Večje se nam bodo po dežju nekoliko polegle, zato jih z oporami in privezovanjem povrnemo v pokončno lego. V vročini se bomo dela lotili v zgodnjih urah in proti večeru, ko vročina nekoliko popusti. Vmesni čas pa bomo še najbolje izrabili za klepet ob kavici v varnem senčnem zavetju. Trata v poletnem času upočasni rast, zato jo nekoliko višje in redkeje kosimo. Gnojenje zdaj ni potrebno, ob zalivanju pa je pomembno, da se namoči vsaj 12 cm globoka plast. Trajnicam odstranjujemo odcvetele cvetove in redčimo plevelne rastline, da se ne razrastejo. V poletni vročini so najbolj izpostavljene brežine, zato jih zasadimo z rastlinami, ki takšne razmere dobro prenesejo.

Poletje je čas dopustov. Vse, kar smo načrtovali v dolgih in hladnih zimskih mesecih, se zdaj dogaja. Zato ta čas kar najbolje izrabimo, pa naj bo doma na vrtu ali na potovanju!