Prebarvajte/preoblecite kos pohištva

Zlasti pri pohištvu iz pravega lesa je barvanje enostavno, barva pa je lahko kakršna želite. Mizica za odlaganje v predsobi, ki je iz »dolgočasnega« obledelega lesa, lahko hitro postane modra ali vijolična. Potrebujete zgolj nekaj barve! Pohištvo, ki je oblazinjeno, pa lahko enostavno preoblečete. Stara zofa bo zanimiva, če bo zažarela v novem tekstilu, lahko pa tudi zgolj spremenite barvo okrasnih blazin.

Prepleskajte eno steno

Pravzaprav sploh ni niti moderno niti domiselno, da imate vse zidove v isti barvi. Za osvežitev doma pa v celi sobi izberite zgolj eno steno ter jo prebarvajte v barvo, ki vam je bila od nekdaj všeč. Strošek za malo barve bo minimalen.

barve333.jpg

Povprašajte za pohištvo

Gotovo tudi v vašem okolju preurejajo pisarne, restavracijo ali motel, celo vaša frizerka se je morda odločila za novo zofo za čakajoče stranke. Kadar ljudje preurejajo, so veseli, če se lahko znebijo stvari, ki jih ne potrebujejo več. Tako lahko pridete do novih luči, nočne omarice, stolov, mize, obešalnika za plašče, fotelja …

Založite se z orodjem

Če imate doma vsaj osnovno orodje, boste lahko sami poskrbeli za osnovno dekoracijo, kadar se vam bo le zahotelo. Kupite kladivo, različne žeblje, meter, vrtalni stroj, libelo, izvijače, imbus ključe, brusni papir, čopiče in valjčke za barvanje.

Nov videz oken

Vaš dom bo videti popolnoma drugače, če boste nekoliko spremenili videz obstoječih zaves. Nanje prišijte okrasne svilene trakove, barvne robove in podobno, ali pa leseno karniso zgolj prebarvajte v živahno barvo.

zavesatj.jpg

Kupujte v akciji

V trgovinah imajo pogosto »ostanke« - po en komad določenega artikla, ki ga umikajo iz prodaje. Pobrskajte med njimi in morda boste našli novo kuhinjsko pipo, novo svetilko, okvir za sliko, zanimivo vazo …

Uredite lastno galerijo

Izberite steno v stanovanju ter nanjo obesite svoje najljubše fotografije. Sploh ni nujno, da so slike v identičnih okvirjih ali enakih velikosti – bolj kot bo galerija pisana in razgibana, bolj bo zanimiva.

Čarovnija z rožami

Že če boste samo prestavili rože, ki jih imate v stanovanju, se bo zdelo, kot da je prostor popolnoma drugačen. Če rož zaradi optimalne rasti ali primernih prostorčkov v stanovanju ne morete prestavljati, jim lahko zgolj zamenjate okrasne posode ali pa stare posode sami prebarvate in vse bo »novo«. Tudi kakšna nova lončnica lahko spremeni videz doma, še zlasti, če je večja – kupite okrasno pomarančo, oljko, velik fikus ali kaktejo …

Več na www.marmelina.si