Dandanes imamo sicer kemične čistilnice in kupimo lahko vsakovrstne odstranjevalce madežev, vendar sta obe možnosti dragi in lahko obremenjujeta okolje. Posezite torej po nekaterih starih domačih sredstvih – izplačalo se vam bo.

Osnovna pravila

Madeže vedno obdelajte takoj. Da zaščitite ostalo tkanino, pod madeže podložite vpojno krpo ali papirnato brisačo. Sredstvo za odstranjevanje madežev najprej preizkusite na skritem mestu, na primer na obrobi ali notranjem šivu. Tako se lahko prepričate, da ne bo poškodovalo tkanine. Sredstvo za odstranjevanje madežev vtirajte s krožnimi gibi od zunaj proti sredini, da ne ostanejo robovi. Če madeže obdelujete s salmiakom ali terpentinom, morate oblačila sprati z vodo, da se ne poškodujejo vlakna tkanine. Nekatere madeže, recimo od svežega sadja, lahko odstranite s pinjencem. Ceneno in hitro dostopno sredstvo je mineralna voda: polijte jo na madež, pustite, da nekaj trenutkov deluje, popivnajte z gobo ali krpo. Pri velikem številu madežev, pustite, da nekaj trenutkov deluje, in popivnajte z gobo ali krpo. Pri velikem številu madežev lahko najprej uporabite vodo in blago milo. Lahko pa madež navlažite in zdrgnete z žolčevim milom.

Recept za starejše madeže

Če madeža ni mogoče odstraniti takoj, poskusite tale postopek:

2 žlici sredstva za pomivanje
3 žlice kisa
1 l tople vode

Sestavine zmešajte v majhnem vedru. Madež namažite s sredstvom in čim bolje osušite. Po potrebi postopek ponovite.

Travni madeži

Madežev, ki jih je pustila trava, ne smete prati s čisto vodo, saj jih boste s tem samo še globlje vtrli v tkanino. Potrebujete špirit in milnico tako, da na madež nanesite špirit ali čisti alkohol in oblačilo operite z milnico.

travni_madez.jpg

Madež od kemičnega svinčnika

Pri tej vrsti madežev pomaga segret sok limone ali naslednja mešanica: 1 žlica kisa in 1žlica špirita. Zmešajte kis in špirit. V raztopino namočite krpo in zdrgnite madež. Sperite s čisto vodo.

Potni madeži

Manj občutljive tkanine namočite v mlačno vodo; pri občutljivem blagu pa pomaga tole sredstvo: 1 žlica špirita in ¼ žličke salicilne kisline. Zmešajte sestavini in obdelajte madež. Pri belih tkaninah je priporočljvo odstranjevanje z raztopino boraksa (dobite jo v lekarni). Zatem mesto dobro sperite s hladno vodo.

Povzeto po knjigi Babičini nasveti za dom, Mladinska knjiga.