Kustos razstave BIO 50 Jan Boelen je kot metaforo za izjemen odziv na proces sodelovanja, ki je pritegnil vse udeležence na bienale, omenil delo When Faith Moves Mountains umetnika Francisa Alÿsa. Po predavanjih o Trikih, orodjih in pasteh sodelovanja oblikovalca Thomasa Lommée in raziskovalke Liesbeth Huybrechts so udeleženci najrazličnejših ustvarjalnih profilov iz dvajsetih držav, ki so jih za sodelovanje izbrali kustos, sokustosinji Maja Vardjan in Cvetka Požar in mentorji tem, začeli z delom v okviru enajstih tem bienala: Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda – javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistemi mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje in Oblikovanje življenja.

bio1.jpg

Šest mesecev za razvoj projektov

Njihovo delo bodo usmerjali mentorji: Tadej Glažar, ProstoRož, Rianne Makkink, Lucas Mullié, Digna Kosse, Marko Fatur, Aldo Bakker, Marko Peterlin, Judith Seng, Tulga Beyerle, Tina Hočevar, Eugenia Morpurgo, Evan Frenkel, Tilen Sepič, Jesse Howard, Tina Gregorič in Aljoša Dekleva, Gaspard Tiné-Berès in Tristan Kopp, razvojna ekipa podjetja Tomos, Miha Turšič, Nelly Ben Hayoun, Jurij Krpan in William Myers. Ogledi terena, sestanki z intenzivnim »brainstormingom« in celo kreacija skupne večerje s strani ene od skupin so naznanili šestmesečno obdobje, v katerem bodo skupine s svojimi raznolikimi izkušnjami, znanjem in motivacijo začele razvijati enega ali več projektov.

Rezultati dela skupin bodo predstavljeni od 18. septembra do 7. decembra 2014 na razstavi Bienala oblikovanja in v publikaciji bienala. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo industrijski oblikovalec Konstantin Grcic, komentatorka oblikovanja Alice Rawsthorn in oblikovalec ter profesor Saša J. Mächtig, bo med udeleženci podelila nagrado za najboljše sodelovanje. Proces dela vsake skupine bo pregledno beležen na spletni strani BIO in družbenih omrežjih.

bienale2014.jpg

Ob glavni še razstava ob 50-letnici bienala

Ob letošnji 50. obletnici 24. bienale oblikovanja posega na področje sodelovanja in eksperimentiranja, prav tako pa izhaja iz tradicije in zgodovine tega dogodka. Glavno razstavo bo spremljala razstava petdesetletne zgodovine bienala, s čimer bodo osvetlili pomembne spremembe in premike, ki so se zgodili v pol stoletjem obdobju v družbi, predvsem v vsakdanjem življenju ter posledično na področju oblikovanja. Poleg vizij prihodnosti in razmišljanja o preteklosti bo med bienalom v Ljubljani potekal živahen program dogodkov, razstav in predavanj.