Večnamenski kosi pohištva so navzven videti kot običajno pohištvo, v sebi pa skrivajo dodaten prostor. Za primer vzemimo otomano, ki je kot kocka, dokler iz njenega spodnjega dela ne potegnete skritih predalov ali jo odprete na vrhu. Nekatero pohištvo za več namenov pa niti ne skriva svojega »dvojnega življenja«, kar je del njihovega šarma. S pametnim dizajnom je mogoče ustvariti številne uporabne kreacije, ki lahko najdejo prostor tudi v vašem (pre)majhnem domu.

double1.jpg

Dvižna postelja, priročna otomana ali klop?

Le malo pohištva zavzame toliko prostora kot postelja. Že enojna postelja je velika kot zofa, kaj šele zakonska, ki je še vsaj enkrat tolikšna. Toda če potrebujete še eno ležišče ali pa imate majhno stanovanje, v katerem morate varčevati s prostorom, obstaja več možnosti kot le kavč z ležiščem za raztezanje. Kaj pravite na dvižno posteljo, ki je znana že več kot sto let, a pri nas ni tako priljubljena? Enostavno jo potegnemo navzdol iz omare, v kateri se skriva, in jo spet dvignemo, ko je ne potrebujemo več. Ker ima kakovostno ležišče, je na njej udobneje spati kot na razstavljivem kavču, če ta nima dobrega vzmetenja.

Otomane so že tako ali tako večnamenske. Odlične so za naslanjanje nog ali za odlaganje pladnjev, prav pa pridejo tudi kot rezervno sedišče. Prav tako nam lahko dobro služijo za shranjevanje. Če oblazinjeno otomano postavite v dnevno sobo, lahko v njej shranjujete časopise, otroške igrače, ročna dela itd., dve skupaj pa vam služita kot priročna klop. Tudi klopi so lahko večnamenske in v sebi skrivajo predale ali police za odlaganje, kamor umestimo košare ali škatle za spravljanje stvari. Uporabite jih kot sedež pod oknom ali v delu prostora, ki ga manj uporabljate, tako da so pri roki, ko zmanjka sedežev, ko pridejo obiski.

double2.jpg

Izkoristite prostor pod posteljo za shranjevanje

Prostor pod posteljo, pod katero se po navadi nabirajo le prašne mucke, je izgubljen, če ga ne uporabimo za koristen namen. Pod posteljo običajne višine lahko potisnemo nizke predale za shranjevanje, ki jih dobimo v trgovskih centrih. Tu shranjujemo sezonska oblačila, igrače, dokumente in še marsikaj. Predale pod posteljo elegantno prekrijemo s posteljnim pregrinjalom, ki sega do tal. Obstajajo tudi postelje, v katere vznožju so že vgrajeni veliki in globoki predali, ki so idealni za shranjevanje, ko nam močno primanjkuje prostora. Primerne so za vsako spalnico, še posebno pa za otroško sobo, saj vanje lahko spravimo vse drobnarije, ki se sicer valjajo naokoli.

Oglejte si našo fotogalerijo, v kateri vam predstavljamo še več večnamenskega pohištva.