Izdelujete različne vrste izdelkov. Iz kakšnih materialov in v kakšne namene?

Moja ustvarjalna žilica me vodi do različnih materialov, kar pomeni da so izdelki raznoliki. Izdelujem krožnike in nakit iz stekla (po postopku fuzije), iz filca - copatke, nakit, torbice, ovitke za mobitele, tablične računalnike, nalivnike, knjige, držala za stekleničke,... Šivam predpasnike in otroške odeje, izdelujem venčke iz blaga, ... in še kaj se bi našlo. Moje delo je zelo raznoliko, ustvarjam izdelke, ki so primerni za otroke in odrasle. Izdelki so raznoliki, uporabni in unikatni.

erikacopatki.jpg

Delate le po trenutnem navdihu ali upoštevate tudi posebne želje naročnikov?

Delam po trenutnem navdihu in tudi po željah naročnika, takšna naročila so zame pravi izziv. Sodelujem z muzejem, za katerega trenutno izdelujem izdelke. Po naročilu sem pričela s šivanjem otroških odejic in izdelovanjem steklenih krogcev v različnih barvah in velikostih. Rada ustrežem različnim naročilom in poizkusim kaj novega, kar je zame še poseben izziv.

Omenite, da izberete tudi steklo. Material, ki morda ni za obdelavo najlažji, a izdelki očarajo mnoge oči. Kako ta material vam vzame srce?

S steklom sem se prvič »srečala« pred 20 leti. Takrat sem začela z vitražom in nato to delo opustila. Ko sem se v letu 2008 udeležila tečaja - oblikovanja gline, sem opazila izdelke iz stekla ki so me čisto prevzela in tako sem se ponovna vrnila k steklu. Steklo je res nekaj posebnega - čeprav je zame najtežje delo, ker včasih steklo dela "po svoje". Kljub temu me privlači in uživam v delu z njim. Kalupe za svoje izdelke izdelujem sama, tako da je res unikatno.

stekloerika.jpg

Kakšen je bil vaš največji motiv za izbiro ustvarjalne poti?

Človek se z leti spremeni in tako sem počasi ugotovila, da si želim početi še nekaj drugega in izraziti svojo ustvarjalnost. Kot otrok sem si vedno želela postati vzgojiteljica, kar mi je tudi uspelo. Do cilja me je takrat pripeljala močna volja, ki me sedaj spremlja tudi po ustvarjalni poti. Nekje sem prebrala: Vsak tiho zori, počasi in z leti, a kamor že gre, vse poti je treba na novo začeti. Ne vem, kdo je avtor te misli, se me je pa globoko dotaknila.

Kaj pa največji izziv na poti?

Največji izziv zame je, da vztrajam na tej poti dokler ne dosežem cilja kljub "ovinkom".... - potrebno je tudi kdaj priložnostna dela sprejet, da lahko vztrajam. Kar mi ni težko in z veseljem delam - vsekakor s ciljem pred očmi. Ko pa pride kakšen dan ko se vprašaš ali ima še smisel vztrajati,... me vedno takrat nekdo "pocuka za rokav" (kakor kolegica pravi) in dobim kakšno naročila, pobudo,.. kar je zame znak, da sem na pravi poti (samo potrpežljivo in vztrajno naprej).

erikaverizica.jpg

Kaj bi svetovali novopečenim ustvarjalcem na poti. 5 praktičnih nasvetov, ki bi jim olajšali pot.

Mislim, da ni pravi izraz olajšanje bolj mogoče v pomoč ali v razmislek. Pot je velikokrat zahtevna, naporna in od ustvarjalca zahteva tudi kakšno "žrtev". Tudi "žrtve", ki jih z veseljem sprejmem, bogatijo moje življenje, ker mi moje delo zelo veliko pomeni, namreč delam z velikim veseljem in sem srečna ob svojem delu. Vsak iz med nas ima drugačno pot, ker smo ljudje različni in vsak ima drugačne izkušnje, ki so za enega dobre, za drugega pa tudi ne. Mogoče zavedanje, tako kot mnogi pravijo: »Da si vedno ob pravem času na pravem mestu.«Da so včasih tiste stvari, ki nas doletijo v življenju (ki jih v prvem trenutku vidimo kot slabe) včasih najboljše kar se nam lahko zgodi. Lahko pa izpostavim pogum, vztrajnost, močno voljo priti do cilja, kljub zaprekam na poti vedno imeti cilj pred očmi in pri vsem biti predvsem zvest samemu sebi. Da je to vedno priložnost za spremembo in da nam je v življenju s takim pogledom na situacijo "lažje" sprejeti različne življenjske izkušnje.«