Tako se skozi okno pozimi lovi toplota, žal pa poleti tudi vročina, ki jo lahko učinkovito zaustavimo z zunanjimi senčili. Roletami ali navadnimi mrežastimi, ki bi kot taka morala biti dejansko standard vsakega strešnega okna, obrnjenega proti jugu. Bistvo zaustavljanja toplote na oknu, pa naj gre za strešno ali navadno, je namreč to, da omilimo neposredno segrevanje stekla, kar dosežemo z zunanjimi senčili, roletami ali lamelami.

Racionalna gradnja

Nekateri so sicer prepričani, da se lahko vročina ustavi z izjemnimi vrednostmi toplotnoizolacijskih stekel, ampak ni povsem tako. Zakaj bi imeli trislojno steklo, če lahko podobne vrednosti dosežemo s pomočjo senčila, pozimi pa nam okno predstavlja dodaten vir toplote? Recimo temu racionalna gradnja in vgradnja senčila je zagotovo del tega, kajti tudi če imate klimatsko napravo, to pomeni določeno porabo energije, ki bo v primeru vgrajenih senčil zagotovo manjša.

dom281_stresno3_1.jpg

Se pa marsikdo pred nakupom senčila ustraši montaže. Pa naj gre za notranje senčilo, morda komarnik, ali zunanje. Res je, da vam pri montaži rolete priporočamo pooblaščenega izvajalca, prav tako za montaže različnih sistemov vodenja (električni, solarni), vse ostale montaže pa lahko izvedete sami, celo brez posebnih spretnosti.

Montaža

Ob vsakem naročilu senčila morate prepisati potrebne podatke z okna, ki jih najdete na napisni ploščici na zgornjem desnem robu okenskega krila. Glede na starost okna se lahko napisne ploščice razlikujejo po barvi in obliki, razporeditev podatkov pa je enaka. Najprej je tip okna, potem velikost, sledita tip zasteklitve in še koda izdelave. S temi podatki potem enostavno kupite primerno senčilo.

dom281_stresno1_2.jpg

Ob nakupu dobite dovolj jasno navodilo za montažo, če pa vam še kar koli ni jasno, si lahko montažo ogledate tudi v animiranih filmih na spletnih straneh Veluxa. Montaža na primer zunanjega senčila je tako preprosta, da lahko senčilo brez težav namesti vsakdo. Praktično je treba le privijačiti štiri vijake. Najprej obrnete okno in na spodnjem zunanjem delu pritrdite kavlja, za katera se potem pripne spodnji del senčila. Potem sledi še namestitev roloja s pomočjo dveh vijakov v zgornji notranji del okna. Tukaj se vam bo ta postopek zdel mogoče nekoliko neroden, vendar ko boste natančno pogledali puščice na roloju in ugotovili potrebno pozicijo roloja, bo vse povsem enostavno. Potem senčilo zapnete za kavlja na oknu in ga zaprete, senčilo pa se bo odprlo in zaščitilo okno. Enostavno in učinkovito.

Elektronsko vodenje

Morda ob tem še dodaten namig: na že obstoječa okna lahko namestite tudi daljinsko upravljanje senčila na solarni pogon. Solarno senčilo deluje na baterijo, ki se polni prek solarnih celic. Solarne celice so diskretno vgrajene na zunanjo stran zgornje kasete, kjer je spravljeno senčilo. Lahko ga upravljate tudi v nočnem času ali v dnevih brez sonca, in sicer s pomočjo daljinskega upravljalnika.

dom281_naslovka_1.jpg

Drugi način je električno upravljanje, s tem, da je to sistem, ki se vse bolj uveljavlja, vendar ga je treba namestiti že ob vgradnji. Pri električnem sistemu praviloma vgradimo kompletno vodenje okna, tako da lahko potem programiramo vse od senčenja do odpiranja. To je sistem, ki odpira številne možnosti, z njegovo pomočjo boste okna zares optimalno izkoristili, cena vgradnje električnega sistema v vsa okna pa se vam bo ob pravilni uporabi tudi kmalu amortizirala. V smislu boljšega elektronsko vodenega prezračevanja, optimalnega senčenja in vsega drugega. Kajti elektronsko upravljanje oken ne pomeni le daljinskega odpiranja in zapiranja, ampak vodenje prezračevanja v pravem pomenu besede.

Do takrat pa – najprej poskrbimo za senčenje ...