Kompaktno toplotno črpalko zrak–voda Aerogor Compact z grelno močjo od 6 do 15 kW poleg učinkovitega in ekonomičnega delovanja, ki prinaša nizke letne stroške za ogrevanje, odlikuje sodobno upravljanje z vremensko vodeno regulacijo in možnostjo delovanja v različnih režimih delovanja. Njena prednost je tudi sodoben videz, pod katerega so se podpisali v Gorenje Design Studiu. Novo ogrevalno toplotno črpalko Aerogor Compact lahko na trgu pričakujemo v drugi polovici leta 2013.

Učinkovita povezava

Prednost kompaktne toplotne črpalke pred toplotno črpalko v split izvedbi je v tem, da ima vse ključne komponente v zunanji enoti (kompresor, uparjalnik, kondenzator in tudi električne komponente), medtem ko notranjo enoto sestavljajo le upravljalna enota, zalogovnik ogrevalne vode in hranilnik sanitarne vode. Razlika je tudi v povezavi med obema enotama; medtem ko sta pri klasični toplotni črpalki enoti povezani s plinsko povezavo, sta enoti pri kompaktni toplotni črpalki povezani prek vodne povezave. »Eden od razlogov za razvoj kompaktne toplotne črpalke Aerogor Compact je bila tudi izjemno hitra in enostavna inštalacija, ki jo omogoča vodna povezava med enotama. Kompaktna toplotna črpalka v kotlovnici zasede bistveno manj prostora, saj je kompresor v zunanji enoti. Enostavna in zato tudi cenejša izvedba ter manj prostora ob konkurenčni učinkovitosti so nedvomno razlogi, ki odtehtajo, ko se uporabnik odloča o investiciji v toplotno črpalko,« je prepričan Darko Gorjup, direktor programa Gorenje Ogrevalni sistemi. Tržni delež toplotnih črpalk zrak–voda v zadnjih letih strmo narašča in trenutno te črpalke na trgu zavzemajo približno 75-odstotni tržni delež.

Dobra alternativa

Nove srednjelitražne sanitarne toplotne črpalke Gorenje (80 l–120 l) za klasično stensko montažo so dobra alternativa klasičnemu električnemu grelniku vode. Poleg nove sodobne oblike, ki so jo zasnovali v Gorenje Design Studiu, novo generacijo zaznamujejo številne tehnološke izboljšave.  »Nove sanitarne toplotne črpalke so opremljene z novim rotacijskim kompresorjem, ki omogoča večje izkoristke energije, klasični kondenzator pa smo zamenjali z novim cevnim kondenzatorjem, ki je ovit okoli zunanje stene kotla, s čimer se izognemo nevarnosti vdora hladilnega sredstva v vodo,« je najpomembnejšo izboljšavo izpostavil Janez Lipuž, vodja razvoja, program Ogrevalni sistemi. Odlikujeta jih tudi visoka energijska učinkovitost z grelnim številom (COP) kar od 3,7 do 3,9, in t. i. nizkotemperaturno delovanje od –7 do +35 stopinj Celzija, kar omogoča, da energijo oz. toploto zraka črpajo ne le iz notranjih prostorov, temveč prek zračnih priključkov tudi iz zunanjega okolja objekta. Opremljene so s preglednim LCD-zaslonom, ki omogoča udobno in pregledno upravljanje na dotik ter nadzor vseh pomembnih funkcij. Kompaktne dimenzije in stenska pokončna izvedba omogočajo namestitev toplotne črpalke povsod tam, kjer je bil doslej klasični električni grelnik vode, po domače bojler. Nova toplotna črpalka ohranja vse dobre lastnosti električnega grelnika vode, hkrati pa ponuja še številne druge funkcionalnosti in izjemno ekonomično porabo električne energije, značilno za toplotne črpalke.