Kar je na prvi pogled videti kot zunanji zid in streha hiše, je pravzaprav »druga koža«, ki se lahko zadrsa po vzdolžni osi, in razkrije notranjo fasado. Premična notranjost, ki drsi naprej in nazaj, ponuja stanovalcem izjemno prilagodljivost videza hiše in njene uporabnosti. Osvetlitev in vzdušje interjerja je mogoče spremeniti s preprostim premikom zunanje lupine. Ta arhitekturna zvijača hkrati pomeni, da se lahko hiša čez vse leto prilagaja potrebam po ogrevanju in hlajenju.

slide1.jpg

Dvajset ton težak ovoj stavbe potuje po tirnicah

Londonsko arhitekturno podjetje je hišo v angleškem Suffolku projektiralo za naročnika, ki je želel dom za čas po upokojitvi. Hiša je zgrajena iz treh delov, ki so postavljeni eden za drugim – iz bivalnega dela, garaže in aneksa. Garaža odstopa od vzdolžne osi in med njimi ustvarja majhno dvorišče. Takšno kompozicijo še dodatno poudarjajo materiali in barve: rdeča gumijasta membrana in steklo notranjega dela ter rdeče in črno pobarvan macesen za streho in zidove, ki tvorijo obliko skednja, ki se lepo vključi v podeželsko pokrajino.

Cela stavba stoji na betonskem podnožju, ki skriva presenetljiv mehanizem, zaradi katerega lahko hiša pokaže svoj drugi obraz. Dvajset ton težak ovoj stavbe z zidovi in streho se s pritiskom na daljinski upravljalnik zadrsa po tirnicah, premikajo pa ga skriti električni motorji na kolesih, ki so vgrajeni v stene. Tirnice je mogoče tudi podaljšati, tako da bi stanovalci v prihodnosti lahko zgradili tudi bazen, ki bi ga prav tako lahko po potrebi prekril premični ovoj hiše.

slide2.jpg

Kombinacija zaprtih in odprtih prostorov ter razgleda

Zaradi svoje izvirne zasnove ponuja drsna hiša kombinacijo zaprtih prostorov, bivanja na prostem in razgleda na pokrajino skozi stekleno notranjo strukturo. Hiša, ki obsega 200 kvadratnih metrov, zgrajena pa je bila leta 2009, je bila v najožjem izboru za več arhitekturnih nagrad in je leta 2009 prejela prvo nagrado na natečaju Grand Designs Awards v kategorijah najboljša nova gradnja in dom leta.

Več fotografij te inovativne angleške hiše si oglejte v fotogaleriji.