Bodite ustvarjalni in domiselni, pri delu pa naj vam s svojimi idejami in izdelavo pomagajo tudi otroci. Mi vam za začetek ponujamo tri uporabne ideje.

Vetrni zvončki za dobro počutje

Zelo lep vetrni zvonček lahko naredimo prav iz školjk. Vetrni zvončki bodo s svojim nežnim zvončkljanjem in valovanjem zraka oddajali pomembne energije v naše okolje. Če jih obesimo pred vhod hiše, predstavljajo učinkovit varnostni sistem, medtem ko obešeni v zahodni del doma pozitivno vplivajo na zdravje in harmonijo v družini (feng šuj).

md_281_remic_skoljke_2_1.jpg

Potrebujemo:
– glineni lonček,
– školjke in polžke,
– lesene kroglice,
– 5 vrvic po 50 cm,
– gosto lepilo,
– fugirno maso,
– lopatico,
– gobico,
– vrtalnik,
– desko.

Kako delamo
V školjke z vrtalnikom zvrtamo po dve luknjici, v polžke pa po eno. V keramični lonček se zelo težko izvrta luknjice, ker je keramika pretrda. To rešimo tudi tako, da okrog lonca zavežemo vrvico, nanjo pa nato nanizamo še štiri vrvice, na katere bomo obešali školjke in vrvico za obešanje. Vrvico okrog lonca prilepimo, da bo fiksna. Na lonec za okras nalepimo školjke in polžke. Ko se lepilo posuši, fugiramo s fugirno maso ali mavcem, ki smo ga zmešali z vodo v ustreznem razmerju (glejte navodila proizvajalca). Na vrvice nato nanizamo školjke in polžke, zaključimo pa z lesenimi kroglicami.

md_281_remic_skoljke_3_1.jpg

Školjke in kamenčki kot okras na koritu za rože

Cementno korito za rože lahko zelo učinkovito polepšamo s školjkami in kamenčki. Na enak način lahko okrasimo tudi navadne lonce za rože ali kakšno vazo.

Potrebujemo:
- keramično ali cementno korito,
- lepilo za keramiko,
- školjke,
- kamenčke,
- fugirno maso,
- lopatico,
- gobico.

Kako delamo
Lepilo pripravimo tako, da zmešamo vodo in lepilo v prahu. Nanesemo ga na korito približno 0,3 cm na debelo. Školjke in kamenčke vstavimo v lepilo. Čez 12 ur še fugiramo (ni nujno). Tudi fugirna masa je v prahu, zato jo zmešamo z vodo. Na korito z nalepljenimi školjkami ga nanesemo z lopatko tako, da v celoti prekrije površino. Z roko takoj odstranimo odvečno fugirno maso. Ko pa se naredi na fugirni masi film, očistimo še z mokro gobico, in to večkrat.

md_281_remic_skoljke_5_1.jpg

Pospravimo za seboj – skulptura iz školjk

Kam z odvečnimi školjkami in polžki? Škoda jih je zavreči, če pa jih bomo dali v klet, jih gotovo ne bomo več našli. Rešitev, ki vam jo ponujamo, je enostavna – naredili bomo skulpturo za na okensko polico ali za na vrt.

Potrebujemo:
- školjke,
- prozorno kroglo, ki se odpre (art trgovine),
- pištolo za vroče lepljenje.

Kako delamo
Vse školjke in polžke, ki so vam ostali od poletnega ustvarjanja, nalepimo na kroglo iz plastike. Školjke najlažje nalepimo s pištolo za vroče lepljenje. Preostanek školjk shranimo v krogli. Če krogle nimamo, pa enostavno s školjkami napolnimo steklene vaze, ki bodo v tem primeru lep okrasni element v stanovanju.

md_281_remic_skoljke_4_1.jpg

Več lahko preberete v priročniku Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE – več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, založba Littera Picta, www.hobi-ustvarjanje.si.