Dekla je poleg skrbi za to, da zaloge posušenih rož ne bi pošlje, znala za elegantne salone pripraviti tudi prijeten parfum ali lep potpuri. Poleg tega je bila zadolžena za to, da je po spalnicah in straniščih razdelila dišeče cvetove. Danes si težko predstavljamo, da bi najeli nekoga le za to, da bi nam odišavil prostore, zato vam predlagamo kako za svež vonj v svojem domu poskrbite kar sami.

Koristni nasveti

Zrak v prostoru osvežite, če v vlažilec zraka na radiatorjih nakapate nekaj limoninega soka. Vonj eteričnih olj se hitreje širi in je močnejši, če jih v skodelici postavite na radiator. Da iz sobe preženete neprijeten vonj, v pepelniku zažgite lovorov list. Vonj po zelju se ne bo razširil, če pri kuhanju dodate skorjo kruha. Prazne stekleničke parfuma pa ne zavrzite, temveč jo postavite v omaro. Tam bo še lep čas širila prijeten vonj. Zatohel vonj v omari bo izginil tudi s pomočjo kavnih zrn ali pomaranče, prebodene s klinčki.

Proti zatohlemu zraku

Danes imamo na voljo pester izbor eteričnih olj in hlapi olja smrekovih iglic so v primeru zatohlosti odlična izbira. V ta namen potrebujemo platnene ali bombažne krpe ter olje smrekovih iglic. Olje nato nakapajte na krpe in jih obesite na različna mesta v prostoru.
Liste vrtnic zmešajte s soljo in koncentriranim alkoholom ter mešanico v zaprti posodi nekaj časa hranite v hladnem prostoru. Nato odprto posodo postavite v prostor.

http://www.thinkstockphotos.com/

Angleški potpuri iz vrtnic

Vrtnice so za potpuri še posebej primerne. Dolgo ohranijo lep videz in čudovito dišavijo. Vonj bo izrazitejši, če potpuri v papirnati vrečki nekaj časa hranite v temnem prostoru.

1 cimetova skorja
1 žlica pimentovih semen
1 žlica nageljnovih žbic
400 g cvetnih listov in popkov vrtnic
200 g cvetov sivke
100 g suhih cvetov rožmarina
25 g korenine perunike
3 kapljice rožnega olja
1 kapljica rožmarinovega olja
1 kapljica olja pelargonije

Cimet, piment in nageljnove žbice grobo strite v možnarju. Nekaj popkov vrtnic prihranite. Zmešajte ostale sestavine, razen olja, in po njih pokapajte toliko olja, da se lahko vpije v posušeno cvetje. Na koncu okrasite s popki.

Povzeto po knjigi Babičini nasveti za dom, Mladinska knjiga.