Pozorno izbran bivalni prostor lahko hitro spremenimo v prijetno in udobno domačo pisarno. Najbolje je, če je opremljena tako, da nas bo njena oprema po eni strani naravnala na osredotočenost, hkrati pa naredila ustvarjalno vzdušje s pridihom domačnosti. Naši okusi se razlikujejo, zato si domačo pisarno seveda vsak opremi po svojem osebnem okusu. Domače pisarne običajno spadajo med manjše ali srednje bivalne prostore. Stile in notranjo opremo domačih pisarn lahko razdelimo v dve najosnovnejši kategoriji: tradicionalne in razposajeno moderne.

md_281_domaca_pisarna_7_1.jpg

Tradicionalno opremljena delovna soba

Stene in pohištvo ter druga notranja oprema v tradicionalni delovni sobi (nekateri uporabljajo izraz delovni kabinet) so običajno umirjeno temnejših barvnih tonov, ki se kombinirajo s svetlejšimi barvnimi odtenki tal (pogosto parketa ali ladijskega poda), preprog in zaves ter drugih senčil. Pohištvo (predvsem pisalna miza s klasičnimi predali pod delovnim pultom, udoben, ergonomično oblikovan stol in knjižne police) je običajno rustikalno. Delovna miza je samostoječa in pogosto obrnjena proti oknu, ki je v tradicionalni delovni sobi običajno veliko. To je razlog, da čez dan soba dobi dovolj svetlobe, za diskretno razsvetljavo pa v večernih in morebitnih nočnih urah poskrbi manjša namizna svetilka. Knjižne police pogosto prekrivajo celotno steno ob strani, zato tradicionalni tip delovne sobe spominja na knjižnico. To ustvarja mirnejšo, lahko bolj poglobljeno atmosfero.

md_281_domaca_pisarna_4.jpg

Razposajena eklektičnost za spodbujanje kreativnosti

Mlajšim generacijam so pogosto pri srcu svetlejše barve in več barvnih kontrastov (tudi črno-belih), kar poživlja razpoloženje. Za moderne delovne sobe sta značilna tudi minimalizem in izbira modernejših kosov pohištva. To še posebno velja za delovno mizo oziroma delovni kot. V teh delovnih sobah niso redke fototapete z grafičnimi motivi, na primer z velikimi, nepravilno raztresenimi črkami ali posameznimi navdihujočimi besedami.

md_281_domaca_pisarna_5.jpg

Izbira postavitve delovne mize je odvisna od velikosti delovne sobe. Če prostora ni na pretek, je ena najboljših rešitev ta, da delovni pult v obliki črke L postavimo v enega od kotov sobe. Eden od krakov pulta je tudi tu lahko pritrjen na steno okna, drugi pa prek kota na sosednjo steno. Pult je višji od običajnega, kar lahko velja tudi za sedalo – v tem primeru bo soba dobila pridih ustvarjalnega studia. Knjižne police v tem tipu domače pisarne običajno niso klasične, njihove oblike so pogosto izvirne (na primer v obliki »plavajočih okvirov«, ki so na različne stene sobe pritrjeni naključno, brez posebnega reda), kot neobvezno pravilo pa velja, da ta tip delovne sobe manj spominja na knjižnico, kot to velja za tradicionalno domačo pisarno. Nad delovnim pultom ali ob vhodu je pogosto pritrjena manjša ali večja tabla s samolepilnimi listki ali živobarvnimi magneti.