Pomislite na kateri koli film, ki se dogaja v prihodnosti. Ko nekdo vstopi v prostor, nikoli ne vstopi skozi običajna dolgočasna krilna vrata, ampak je to običajno prehod, ki se samodejno odpira navzgor in navzdol, da nastane odprtina, ali pa nekakšen zaklopni sistem. Morda lahko živimo brez letečih avtov, toda pomanjkanje naprednih vrat je preprosto nesprejemljivo. Avstrijec Klemens Torggler, ki je vodilni oblikovalec inovativnih vrat, misli enako.

door_torggler1.jpg

Vrata, sestavljena iz več plošč

Ko boste nekoč vstopali skozi neverjetna vrata, sestavljena iz več plošč, ki so videti kot sestavljanka, se boste za to najverjetneje morali zahvaliti prav njemu. Torggler oblikuje neobičajna vrata že od leta 1997, doslej pa je izdelal paleto različnih dizajnov. Prvi je Torgglerjeva vrata, ki je osnova za vse naslednje. Sistem sestavljata dve kvadratni plošči, povezani med seboj z dvema diagonalno pritrjenima drogovoma. Samo hiter potisk je potreben, da se plošči zavrtita ena čez drugo in odpreta vhod.

Podobna sistemu z dvema drogovoma so vrtljiva vrata, ki se odpirajo na enak način, toda namesto dveh drogov uporabljajo le enega v povezavi s kolesom, ki se premika vzdolž steze v obliki solze. Najbolj očarljiv dizajn pa imajo Torgglerjeva evolucijska vrata, ki so delno zgibanka delno pa kinetična skulptura. Rahel potisk sproži, da se zavijejo in z nihajem sočasno odprejo, odvijejo in zaprejo pa se, ko dosežejo drugo stran. Delovanje vrat je težko opisati, zato spodaj dodajamo povezave do videoposnetkov, kjer si ga lahko ogledate.

door_torggler2.jpg

Še vrsta drugih konceptov

In to so le dizajni, ki jih je Torggler popolnoma razvil. Na njegovi spletni strani je mogoče najti še številne druge koncepte, za katere upa, da jih bo razvil v uporabne prototipe, skupaj z animiranim prikazom njihovega delovanja. Še posebej zanimiv je dizajn z osmimi ploščami, ki je v bistvu združitev štirih manjših vrat z dvema drogovoma; ko se združijo, ustvarijo polno ploščo, da so vrata zaprta. Oblikovalec izdeluje inovativna vrata iz različnih materialov: lesa, stekla, jekla in kompozitnih materialov, Revolucionarnih vrat na žalost še ni v prodaji, več o Torgglerjevih načrtih pa si lahko preberete tukaj.

Videposnetek delovanja inovativnih vrat si lahko ogledate tukaj.