Nedvomno je napredek s pralnimi stroji, univerzalnimi pralnimi sredstvi in sušilci prispeval k temu, da je danes pranje veliko lažje. To pa ima tudi svojo ceno: dnevno stečejo v kanalizacijo velike količine milnice z veliko mero škodljivih snovi in s tem obremenjujejo okolje. Seveda se ne bo nihče odpovedal svežemu perilu – kaj pa je lepšega, kot če zjutraj zlezemo v sveže dišeča oblačila in začnemo dan z lahkotnim zagonom? Na srečo poznamo mnoge male, pa tudi velike zvijače iz časov naših babic; po eni strani nam olajšajo delo, po drugi pa lahko ob njih nekatera »fantastična«pralna in kemična sredstva iz reklam postanejo odvečna.

Belo in mehko perilo

Če zadnji vodi za izpiranje dodate sol ali kis, bo perilo mehko, perilo iz frotirja bo prijetno mehko, če ga čez noč namočite v vroč kis, močno umazano perilo pa namočite v sodo. Z zavojčkom pecilnega praška, ki ga dodate pralnemu prašku, bo perilo snežno belo. Bombažne nogavice bodo ponovno bele, če jih operete s platneno vrečko, ki ste jo napolnili z lupinami limone. Zavese, ki so porumenele zaradi cigaretnega dima, namočite v slanico. Zavese in fino perilo boste nežno okrepili, če jih namočite v vodo, v kateri ste kuhali riž.

http://www.thinkstockphotos.com/

Ohranite barve

Obstojnost barv tkanine preverite takole: blago navlažite in podrgnite z belim papirjem. Če se papir obarva, lahko perilo pazljivo operete le ročno. Pri prvem pranju barvnih oblačil preprečite razbarvanje, če vodi dodate kanček kisa. Pri pranju barvnega perila preprečite mešanje barv, če vodi pri zadnjem izpiranju dodate sol. Kis, ki ga dodate pri zadnjem izpiranju, osveži barve. Barvne zavese bodo čiste, ne da bi barve zbledele, če jih namočite v slanico. Barve na bombažu pa osvežite tako, da kose oblačil za nekaj ur namočite v posneto mleko. Zatem morate oblačila izprati.

Nega občutljivih tkanin

Volnena oblačila bodo ostala mehka, če pri predzadnjem spiranju dodate kis, pri zadnjem pa glicerin. Temnim volnenim oblačilom boste vrnili lep videz, če jih nežno skrtačite z mešanico ½ l vode in 10 g tobaka za pipo.

Povzeto po knjigi Babičini nasveti za dom, Mladinska knjiga.