S pleskanjem do popolnoma novega videza

Prodajate stanovanje ali bi ga radi dali v najem? Prepleskajte stene. To bo na bodočega lastnika oziroma najemnika naredilo veliko močnejši vtis, kot če bi se lotili nameščanja talnega gretja, ki je sicer super stvar, a ga morebitni povpraševalec pri ogledu zagotovo ne bo opazil v tolikšni meri kot stene.

Okolju prijazni elementi

Vedno je dobro spoštovati mati naravo. Zato pri menjavi oken vedno vzemite takšna, ki so okolju prijazna. Moderna okna so zelo energetsko učinkovita, saj veliko bolje tesnijo, imajo pa tudi posebej premazana stekla, ki preprečujejo vdor toplote v dom. S takšnimi okni bo prihranek pri ogrevanju oziroma ohlajevanju doma v primerjavi z današnjim stanjem precejšen. Če menjavate strešno kritino, jo zamenjajte z belimi ali kakšnimi drugimi svetlimi strešniki. Svetla barva namreč odbija sončne žarke − za razliko od temne, ki jih vpija. Tako v podstrešje skozi streho ne bo prodirala toplota, kar bo pomembno zmanjšalo vaše stroške ohlajanja.

img_3859.jpg

Termostat

Če želite zmanjšati stroške za energijo, kupite termostat, ki se ga da programirati. Nastavite ga v skladu z bioritmom vaše družine. Tako se prostor ne bo grel oziroma hladil v času, ko nikogar ne bo doma.

Prepih

Pojdite od sobe do sobe in preverite, kako dobro tesnijo vaša okna in vrata. Pozaprite jih in poglejte, če se ob robovih vidi svetloba. Če se, potem imate velik prepih. Zatem pojdite z roko ob robovih. Čutite prepih? Če ja, potem ukrepajte. Morebitno (neželeno) uhajanje zraka lahko odkrijete tudi tako, da prižgete dišečo palčko in greste z njo ob robovih ter pogledate, kam gre dim. A tudi, če odkrijete, da imate prepih, ne skrbite. Vrat in oken vam namreč ni potrebno menjati v vseh primerih. Včasih bo dovolj že samo, če jih boste izolirali s peno ali kakšnim drugim izolantom. Preglejte tudi vse stike sten s stropi in tlemi. Če opazite kakšno razpoko, jo zatesnite z izolirnim sredstvom. Dobro izolirajte tudi vse odprtine ob inštalacijah, ki so speljane ven, kot je denimo zunanja enota klimatske naprave.

house_large_window.jpg

Generator in ventilator

Če živita na ruralnem območju, razmislite o nakupu generatorja. Če namreč pride do izpada elektrike, vam bo do popravila prišel še kako prav. Namestite tudi stropne ventilatorje. Tako bo topli ali po drugi strani hladni zrak po domu krožil veliko bolje in hitreje. V spomladanskih mesecih boste samo z njimi lahko dovolj učinkovito hladili prostor, v jesenskih pa ga z njegovo pomočjo hitreje ogreli.