Elementi se med sabo podpirajo in soustvarjajo, predstavljajo gibanje življenjskih energij v naravi. Razporejeni so po smereh neba, in sicer vsak od njih predstavlja določeno smer. Tako vemo, kateri del hiše spada pod določen element. Z njihovo pomočjo v sožitju energij ustvarjamo prostore, njihovo lego v hiši ali pohištvo v prostoru, lažje izberemo primerno barvo sten ali barvo pohištva. Na shemi je razvidno, kako elementi delujejo harmonično, vsak od njih hrani drug element, mu daje tisto, kar potrebuje za obstanek, vse to po zakonih narave.

Harmoničnost elementov

Les hrani ogenj in nadzira zemljo. Ogenj hrani zemljo in nadzira kovino. Zemlja hrani kovino in nadzira vodo. Kovina hrani vodo in nadzira les. Voda hrani les in nadzira ogenj.

fengshui_harmonicno_delovanje_elementov.jpg

Les

Les ima hitro, rastočo energijo, ki se razteza navzven in ima moč kot drevo, ki raste. To je obdobje nastanka in rasti. V hiši ta element predstavlja vse pohištvo iz lesa, lesene grede, tramove in vse rastline. Njegov matematični element je pravokotnik oziroma vsi oglati ali ušpičeni elementi.

– Barva: zelena in svetlo modra.
– Smer neba: jugovzhod in vzhod.
– Življenjski segment: zdravje in bogastvo (jugovzhod), družina, odnos do nadrejenih (vzhod).

Ogenj

Ogenj ima razširjeno, prosto vzburkano energijo, ki se širi navzgor. To je energija, ki je v shematskem krogu čisto na vrhu. Ko ta energija doseže vrhunec, začne upadati in išče počitek. Sem spadajo vse svetilke v hiši, sveče, sončna svetloba, peči in kamini, vsi izdelki iz usnja, trikotne in piramidalne oblike, slike sonca ali ognja.

– Barva: rdeča, živo oranžna in škrlatna.
– Smer neba: jug.
– Življenjski segment: prepoznavnost, slava.

Zemlja

Zemlja ima navzdol in navznoter premikajočo se energijo, ki je gosta in se tam zbira. Predstavlja obdobje, ko letni časi prehajajo drug v drugega. To gibanje je včasih prikazano kot središčna točka petih energij, drugič pa kot obdobje med navzgor usmerjenim ognjem in navznoter usmerjeno kovino. Sem spadajo vsi hišni elementi iz gline, keramike, opeke, kvadratno ter pravokotno oblikovano pohištvo in slike polj, nižin, zelenic in puščav.

– Barva: rumena, rjava, sivorjava in bež.
– Smer neba: jugozahod in severovzhod.
– Življenjski segment: odnosi, partnerstvo, zakon, mati (JZ) in znanje (SV).

Kovina

Kovina je utrjena, materializirana energija. Je najbolj zgoščena oblika, ki nastaja z gibanjem navznoter. Sem prištevamo vse predmete iz kovine, naravne kristale in drage kamne, nakit, denar, ure, zvonove, okrogle in ovalne oblike.

– Barva: bela, kovinska, zlata in srebrna.
– Smer neba: zahod in severozahod.
– Življenjski segment: otroci, ustvarjalnost (zahod) in prijatelji, mentorji, oče (severovzhod).

Voda

Voda predstavlja počasi raztapljajočo se, plavajočo energijo. To je energija, ki upada. V tem obdobju kroga je mogoče doseči največ počitka in najglobljo meditacijo. K elementu vode štejemo vse svetle kristale, steklo, ogledala, abstraktne risbe ali slike, slike vode, akvarije in vodo v vsej svoji obliki. Oblike so mehke in nepravilne.

– Barva: črna in temnomodra.
– Smer neba: sever.
– Življenjski segment: kariera, uspeh.

Če je eden od elementov preveč dominanten ali prešibek, se ustvari neravnovesje. Na primer preveč elementa lesa ustvari prepire, nesporazume in zmanjšuje samozavest. V tem primeru v prostor postavimo kak kovinski predmet, ki bo nadziral les, ali pa belo okroglo mizo. S pomočjo danih tabel ugotovimo, katerega elementa je preveč, in tam postavimo element, ki ga nadzira. Enako naredimo, če je elementa premalo. Dodamo pohištvo ali barve, značilne za ta element. Uporaba elementov naj nam bo toliko v pomoč, da uživamo ob opremljanju, postavitvi kakšnih novih elementov v prostor ali izbiri prave barve za sobo.