Rada bi obnovila kuhinjo. Na prvi pogled je sicer velika, a ko si človek zaželi združiti funkcionalnost z idejami in željami, hitro nastane problem. V kuhinji si želim mizo s stoli ali klopjo za šest jedcev, rada pa bi imela tudi šank (za kar bi morda lahko izrabila prostor takoj za vrati ob vstopu v kuhinjo iz hodnika, bil pa bi sestavljen iz kuhinjskega elementa), če je to zaradi jedilne mize sploh izvedljivo.

Morda bi zato mizo postavila ob okno kuhinje, prostor, kjer je sedaj, pa izrabila za kakšen kuhinjski regal ali samostoječ hladilnik. Delovne površine mi namreč primanjkuje, pa tudi prostora za vse električne kuhinjske pripomočke, ni ravno v obilju, vsi pa vemo, da tistih, ki jih spravimo v element ali shrambo, ne uporabljamo toliko, kot bi si zaslužili. Lepo vas prosim za idejo ali predlog, kako najbolje urediti ta prostor. Hvala že vnaprej! Andreja

Predlog: Vaša kuhinja je prezahteven prostor, da bi lahko ga opremili zares funkcionalno. Stene so namreč pod različnimi koti in imajo veliko vratnih odprtin. Preden sem se odločila za predlog, ki ga lahko vidite na skici, sem zato preverila kar nekaj možnosti umestitve potrebnih elementov. Glavnino kuhinjskih elementov namestite ob edino polno steno, hladilnik in visoko omaro pa ob steno z vrati na hodnik. Ob tem elementu si lahko omislite dodatno, izvlečno delovno površino.

Pod okno postavite jedilno mizo s stoli, saj bi vam miza s klopjo vzela preveč prostora. Obstoječi hladilnik na sedanji poziciji ob vratih v dnevno sobo onemogoča funkcionalno rabo in tudi prehod je zelo utesnjen. Menim, da za umestitev šanka res ni dovolj prostora, vsekakor pa vam bo v pomoč visok element v kotu.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.