Razvrstitveni sistem WELL, ki nudi takojšnje podatke o učinkovitosti, je zaradi nepreglednosti na trgu razvilo krovno evropsko združenje proizvajalcev armatur EUnited, vključno s podjetjem Geberit. Sistem so poimenovali s kratico WELL, ki v angleščini pomeni “ Water Efficiency Label” (oznaka učinkovitosti rabe vode). Geberit namerava v prihodnje s to oznako razvrstiti vse svoje izdelke na evropskih trgih.

geberit_monolithhhhhhhh.jpg

Oznaka kot osnova za mednarodni standard

Razvrstitveni sistem WELL temelji na podobnem naboru simbolov, ki se že uporabljajo pri vzpostavljenem vseevropskem sistemu za označevanje energijske učinkovitosti motornih vozil in elektronskih naprav. Predvideno je namreč, da bo oznaka WELL služila kot osnova za mednarodni standard. Zaenkrat pa je uporaba oznake WELL za označevanje sanitarnih izdelkov še vedno prostovoljna.

S sistemom WELL je mogoče oceniti sisteme za splakovanje stranišč, pisoarje ter armature umivalnikov in prh. Pri sistemih za splakovanje stranišč in pisoarjih se ocenjujejo poraba vode, število splakovalnih programov in higiena (samo pri sistemih v javnih zgradbah). Pri armaturah umivalnikov in prh pa se ocenjujejo poraba vode, omejitev temperature in senzorsko upravljanje, slednje prav tako le pri sistemih v javnih zgradbah.

geberit_mambo.jpg

Geberitovi izdelki z oznako WELL

Podjetje Geberit namerava vse izdelke, ki zadevajo evropske trge, razvrstiti v skladu s sistemom WELL. Ocenjenih je bilo že šest skupin izdelkov:

- podometni splakovalnik Geberit Sigma 12 cm (UP320) z dvokoličinskim splakovanjem in upravljanjem brez dotika (Mambo),
- pipe za umivalnik z upravljanjem brez dotika 185/186,
- elektronsko upravljanje splakovanja pisoarja,
- sanitarni modul za WC Geberit Monolith,
- pnevmatsko upravljanje splakovanja pisoarja,
- WC-elementi s podometnim splakovalnikom Geberit Sigma 12 cm (UP320)

Več o oznaki WELL si lahko ogledate na spletni strani Well-online.eu, več informacij pa si preberite na www.geberit.si.