Svetleče diode so zelo kompaktne in prilagodljive, ne oddajajo toplote, za svoje delovanje pa porabijo manjše količine energije. Zato ni čudno, da veliko inovatorjev omenjeno tehnologijo vključuje v najbolj nenavadne predmete, za katere v prvi vrsti ne bi pričakovali, da jo bodo vsebovali.

Virtualno LED-nebo

LED-sijalke so kar osemkrat bolj energijsko učinkovite od navadnih sijalk, vendar ali ste vedeli, da vas lahko naredijo tudi srečnejše in bolj produktivne? Raziskovalci iz nemškega inštituta za industrijski inženiring Fraunhofer so izumili ravno to – razvili so namreč virtualne LED-plošče, ki posnemajo naravno dnevno svetlobo ter lahko nadomestijo navadne stropne plošče v pisarnah in domovih. Plošče so na stropu videti kot nebo, delavcem pa dajejo občutek, da se nahajajo zunaj na odprtem območju, s čimer se izboljša njihova produktivnost za 15 odstotkov.

virtualno_led_nebo_na_vasem_stropu_vidiclanaknaslovna.jpg

Avtomobilsko LED-strešno okno na solarno energijo

Zakaj ne bi izkoristili sončnih žarkov, ko se naokoli vozite v svojem avtomobilu? V podjetju Philips so na primer predstavili novo avtomobilsko strešno okno z LED-diodami, ki za delovanje uporabljajo obnovljivo solarno energijo. Voznik lahko po želji preklopi med normalnim prozornim oknom ali pa LED-oknom, ki osvetljuje notranjost avtomobila. Na voljo je tudi široka paleta drugih možnosti za uporabo LED-tehnologije v jeklenem konjičku, denimo za zavorne luči in smerne kazalnike.

Bionske LED-kontaktne leče

Si predstavljate, da bi lahko kontaktne leče izboljšale vaš vid, obenem pa vam omogočale, da berete elektronsko pošto ali brskate po spletu neposredno na očesnem zrklu? Raziskovalna ekipa iz finske univerze Aalto je razvila ravno to: prototip bionskih kontaktnih leč, ki bi v prihodnosti uporabniku omogočile, da si ogledajo razširjeno resničnost. Leče delujejo tako, da posredujejo informacije prozornemu čipu iz safirja, ki vsebuje eno mikro LED-diodo, zaradi katere lahko uporabnik vidi tisto, kar je prvotno na računalniškem ekranu.

bionske_led_lece.jpg

LED-tapete

V podjetju Philips pa so izumili osupljive LED-tapete, s katerimi bi enostavno in hitro spremenili barve sten in osvetlili prostore. LED-stenske plošče za pridušeno osvetlitev so izdelane iz tehnološkega tekstila, na voljo pa so v širokem spektru nežnih barv. Plošče lahko uporabite kot dekoracijo in z njimi praktično osvetlite sobe; kar pa je najboljše, pomagajo tudi vsrkati zvok iz sobe, tako da zmanjšajo odmevanje v večjih prostorih.

Sončni žarek v steklenički

V podjetju Consol so oblikovali posebne steklenice, ki jih čez dan pustite na soncu, kjer s pomočjo sončnih celic v pokrovu zbiralo solarno energijo, s katero nato ponoči napajajo v dno steklenice vgrajene LED-diode. Takšen način osvetlitve je še posebno privlačna rešitev za ljudi iz Afrike ali drugih revnejših držav, v katerih nimajo dostopa do električnega omrežja, imajo pa velik potencial za izkoriščanje solarne energije.

consol_bottled_sunshine_1.jpg

LED-trepalnice

Eden bolj inovativnih in bizarnih načinov za uporabo LED-tehnologije so tudi LED-trepalnice, ki združujejo lepoto z napredno tehnologijo. Zasnovali so jih v podjetju Soomi Park, namenjene pa so vizualnemu povečanju oči. Vsebujejo celo mehanizem, ki omogoča, da se trepalnice vklopijo ali izklopijo ob nagibu glave.