Ko govorimo o trendih za dom v letu 2014, jih najboljše označuje izraz suverena ubranost. Oblikovalci in izdelovalci razvijajo nove uporabne izdelke z velikim navdušenjem nad eksperimentiranjem, pri tem pa se opirajo na tradicionalno rokodelstvo, nekonvencionalne materiale, močno barvno paleto in čim večjo uporabnost. Letošnji trendi, ki narekujejo najbolj priljubljene barve, oblike, materiale in vzorce, navdihujejo pa jih moda, dizajn, umetnost in arhitektura, so zbrani v štirih skupinah: osupljivi temperament, prefinjeni duh, spokojna narava in presenetljivi um.

Individualnost: osupljivi temperament

Ta živahni stil omogoča vsem domiselnim čudovito priložnost za izražanje svojih vizij. Močna barvna paleta obsega zeleno kot sladka detelja, mandarinsko oranžno, lipovo zeleno, rdečo in malinovo, petrolejsko, svetlo zeleno in marelično. Vzorci in dekoracije so abstraktni, oblikovalci pa eksperimentirajo z materiali in oblikami. Pletenje se meša s plastiko, vzorec pepita s pikami, močni vzorci pa z reliefnimi. Tradicionalne tehnike barvanja oponašajo vzorce lesa in ustvarjajo dinamične, močno obarvane vzorce. Ekspresivni cvetovi in cvetje zaokrožujejo ta neobičajen stilski koncept.

ambiente1.jpg

Izbranost: prefinjeni duh

V svoji umirjeni zadržanosti prefinjeni duh ustvarja na posebej občutljiv način in kot izraz izbira estetiko. Notranji dizajn določa harmonija – pomembni so udobje, toplina in intimnost, materiali in izdelava pa so po najvišjih standardih. Žadasta, svetlo vijolična in mat zlata poudarjajo občutljivo igro barv med polnočno modro, borovsko zeleno in barvo jajčevca. Tu so še naborki in reliefi, bakreni učinki na površini materialov, svetleče se zlato usnje in občutljive tkanine, kot so svila in lahno tkani materiali. Vzorci in oblike, ki se zgledujejo po japonskih vzorih, se pojavljajo v sodobnih interpretacijah.

Izvirnost: spokojna narava

Naravni materiali, preproste oblike in okusni ter nevsiljivi dodatki poudarjajo nemoteč in prvobitni šik tega sloga. Pastelna barvna paleta zagotavlja lahnost in sega od sivorjave, vijolične, marelične in kožne do sive, peščene, bele in črne. Dizajni z naravnimi kamni, lesom in pluto ustvarjajo tekoč prehod od notranjosti k zunanjosti – nikoli niso rustikalni, temveč so vedno elegantni. Puristične oblike pohištva in dodatkov za dom izkazujejo širok razpon lesenih površin in pobarvanega usnja. Tkanine iz lanu in bombažnih mešanic dodajajo interjerju nežno razgibanost.

ambiente2.jpg

Uporabnost: presenetljivi um

Močne barve in poudarjene črte označujejo ta trend. Postavljene ob črno, belo ter barvo skrilavca in tobaka, kromovo, modro in živo rumeno ustvarjajo močne akcente. Linearni vzorci so redkejši, vendar jih oblikovalci vedno uporabljajo, da dodajo kontrast. Stil je prizemljen, geometričen in redukcijski s točno označenimi konturami. Igra svetlobe in teme poudarja grafično lepoto tridimenzionalnih objektov. Ponovno uporabljena klasika se združuje s popolnoma novimi dizajni. Trend je nenehno osredotočen na popolno uporabnost, dizajn pa sledi funkcionalnosti kovine, stekla, lesa in plastike.

Po razkošni ponudbi izdelkov za dom na sejmu Ambiente se sprehodite v naši fotogaleriji.