Vila Dular je tipična modernistična vila v obliki bele kocke s široko teraso na strehi, ki jo je originalno oblikoval arhitekt Costaperaria. Zgornji del vile je dokončan z leseno oblogo, zgradba pa je obdana z vrtom in drugimi večstanovanjskimi objekti. V vsakem nadstropju vile trenutno živijo drugi lastniki – družina (starša in trije otroci), ki živi v pritličju, je naročila prenovo na južni strani obstoječega objekta.

prizidek_k_vili_dular_v_ljubljani_c.jpg

Lažja dostopnost do vseh površin

Lastnik stanovanja je na invalidskem vozičku, zato je bila glavna naloga arhitektov oblikovati nov lažje dostopni prizidek (sestavljen iz jedilnice in dnevnega prostora) k pritličnim prostorom, vključno s pokritim parkiriščem za avtomobil in prostorom za shranjevanje koles. Klient si je prijazno zaželel tudi, da lahko streho novega podaljška sosedje v prvi etaži uporabljajo kot teraso. Vse talne površine so bile dizajnirane tako, da lahko oseba na invalidskem vozički dostopa do vseh predelov stanovanja.

prizidek_k_vili_dular_v_ljubljani_b.jpg

V obliki črke T

Podaljšek v obliki črke T deluje kot dežnik nad dnevnim prostorom, saj na eni strani podpira teraso, na drugi pa ustvarja parkirno streho za jeklene konjičke. Obstoječa vila in novi prizidek sta povezana preko steklenih površin, ki so del bivalnih prostorov. Na strani, ki gleda na vrt in dvorišče, pa so v novi objekt vgrajene panoramske steklene stene z okvirji iz hrastovega lesa. Stene so obložene z drobnimi deskami iz macesnovega lesa, ki ustvarijo zanimivo teksturo.

Več posnetkov vile Dular in na novo zgrajenega podaljška pa si oglejte v fotogaleriji.