Namizna krožna žaga je lahko ob upoštevanju nekaterih ključnih nasvetov relativno varno orodje, ki je lahko tudi zelo nevarno ob nepravilni uporabi. Zato najprej poskrbite, da si pred začetkom žaganja oblečete zaščitna oblačila in nataknete varnostna očala, ki bodo preprečila, da bi prašni delci in koščki lesa prileteli v vaše telo ali oči. Nošenje zaščitnih očal je enostavno in pogosto nekaj, kar običajno pozabimo, čeprav nam lahko reši vid.

varna_namizna_krozna_zaga_1.jpg

Primerna delovna površina

Če se želite izogniti poškodbam z namizno krožno žago, za začetek poskrbite za stabilno in primerno delovno površino, na katero potem postavite namizno žago. Kupite na primer kakovostno stojalo ali mizo, ki je posebej namenjena stabiliziranju in držanju namizne žage. Namizna žaga naj bo dobro pritrjena na podlago, saj boste s tem ne le izboljšali varnost, temveč tudi zagotovili čisti rez. Priporočamo vam, da predene vklopite žago, na izbranem kosu lesa, ki ga nameravate razžagati, s kredo označite mesta, kjer želite narediti rez. Tako boste točno vedeli, kje in kako globoko mora potekati rezilo.

Mirna drža

Med uporabo namizne krožne žage morate imeti stabilno držo in zelo mirno roko. Eno ali obe roki zato uprite na podlago (dovolj daleč stran od rezila, da se ne poškodujete), še posebno previdni pa bodite, ko držite kos lesa in ga premikate skozi rezilo. Če niste vajeni upravljanja z namizno žago, pred začetkom preberite tudi navodila za uporabo, saj na trgu obstajajo različni modeli tovrstnih žag. Z napravo se dobro seznanite, da boste točno vedeli, kako z njo ravnati varno.

varna_namizna_krozna_zaga_2.jpg

Menjava rezila

Rezilo na žagi se sčasoma obradi, zato ga boste morali zamenjati, saj je obrabljeno rezilo lahko zelo nevarno in nenatančno. Preden nameravate zamenjati rezilo, se prepričajte, da žaga ni priključena na električni vir, tako da se ne more pomotoma vklopiti. Zagotovite tudi, da ste za zamenjavo izbrali pravilno rezilo, ki povsem ustreza vašemu tipu namizne žage – kakšno rezilo točno potrebujete, običajno piše v navodilih za uporabo. Rezilo nastavite čim nižje oziroma čim bližje podlagi.

Očistite površino za žaganje in uporabite ščitnike rezil

K večji varnosti pa prispeva tudi čistost delovne površine, na kateri žagate. Miza ter območje okoli žage in rezil bi morala biti brez ostankov žagovine in drobnih delcev, tako da lahko les enostavno razžagate, ker nič ne ovira rezila. Lesenih ostankov v bližini rezila nikar ne odstranjujte, medtem ko stroj še vedno deluje, saj lahko že ob manjšem zdrsu roke izgubite prste. Ko kupujete namizno krožno žago, premislite, kakšno zares potrebujete, da ne boste pretiravali – obstajajo namreč prenosne in stacionarne namizne žage različnih velikosti in cen. Za bolj natančne reze in zmanjšanje tveganja za poškodbe uporabljajte tudi ravno prav velike ščitnike rezil.