Optični učinki

Izbira toplih barv (rumena, oranžna, rdeča) navidezno zmanjšuje dejansko velikost prostora ter zbližuje elemente v prostoru, medtem ko hladne barve (zelena, modra, vijolična) navidezno povečujejo prostor ter elemente oddaljujejo. Majhen, temen prostor optično povečamo s hladnimi svetlimi toni v kombinaciji z belim stropom. Večji prostor optično zmanjšamo s stenami v toplih, temnejših barvah. Dolg prostor navidezno skrajšamo z najbolj oddaljeno steno v temnejšem tonu ali s toplo barvo, ki jo optično približa. Kratek prostor optično podaljšamo s končno steno v svetli barvi. Visok strop deluje nižji v svetli topli barvi, učinek pa je še večji, če je prebarvan s temno toplo barvo.

http://www.thinkstockphotos.com/

Psihološki učinki

RUMENA je barva sonca, svetlobe, optimizma, ustvarjalnosti. Spodbuja motoriko, kreativnost in ima pozitiven učinek na počutje.

RDEČA je barva strasti, vitalnosti, energije, dinamičnosti. Spodbuja intelektualni razvoj in aktivnost. Pri uporabi je potrebna zmernost.

ZELENA je barva narave, življenja, mladosti, potrpežljivosti. Predstavlja naravo, srečo, varnost ter ravnotežje. Izbrani odtenki nas umirjajo ali poživljajo.

MODRA je barva miru, harmonije, zrelosti, modrosti. Vodi nas v razmišljanje, svobodo in globino. Deluje zelo sproščujoče in je med bolj priljubljenimi.

ORANŽNA jebarva življenja, veselja, komunikacije, navdiha. Pomaga spodbujati toplo vzdušje, ustvarjalnost, komunikacijo ter navdih.

VIJOLIČNA je barva domišljije, ekstravagantnosti, hrepenenja, neomejenosti. Pričara razkošje in skrivnostno vzdušje, vendar jo je potrebno uporabiti s pravo mero.
 

http://pevc-arhitekti.si