Cvetovi nekaterih orhidej so veliki in živobarvni, pri drugih so nenavadnih oblik ali so podobni žuželkam, ki jih tako s svojo obliko privabljajo kot opraševalke. Cvetovi orhidej se razlikujejo od drugih rastlin predvsem po naslednjih značilnostih: so somerni in imajo le eno simetrijsko ravnino, ki jih deli na dve zrcalno podobni polovici; listi cvetnega odevala (perigona) so v dveh krogih: zunanjim trem listom pravimo sepala, notranjim tepala; srednji list v zunanjem krogu imenujemo čelada, srednji list notranjega kroga pa je preoblikovan v medeno ustno, ki je lijasta ali cevasta in včasih ploščata, večinoma pa zelo barvita; ženski in moški razmnoževalni organi so zaraščeni v stebričast ginostegij, pelod pa v čvrsto gmoto.

Oblike rasti, listi in korenine

Orhideje imajo lahko enega ali več poganjkov. Monopodialne orhideje imajo praviloma en sam, vitek  poganjek. Simpodialne orhideje na koncu plazeče se ali plezajoče korenike vsako leto razvijejo enega ali več poganjkov, tako da je rastlina skoraj grmičasta in razvije tudi več socvetnih stebel.

http://www.thinkstockphotos.com/

Kaj potrebujejo orhideje

Eksotične lepotice sploh niso preveč zahtevne. Poznati je treba le njihove osnovne potrebe in jim zagotoviti ustrezne življenjske razmere. Kot prebivalke tropskih gozdov potrebujejo dovolj svetlobe in svežega zraka. V hiši bodo najbolje uspevale, če bodo na dovolj svetlem mestu, a zaščitene pred neposrednimi sončnimi žarki. Za orhideje je optimalna 50- do 70- odstotna vlaga. V cvetličnih lončkih gojene orhideje potrebujejo manj zračne vlage kot epifitsko gojene.

Več zanimivih nasvetov o rasti orhidej si preberite v knjigi Orhideje preprosto in eksotično, Mladinska knjiga