Vseeno pa lahko z nekaj preprostimi ukrepi prihranite kar nekaj (doslej povečini nepotrebno potrošenega) denarja.

Drobne spremembe

V kakšnem položaju je vaš računalnik? Je vedno prižgan, čeprav ga ne uporabljate? Napaka. Dajte ga v stanje pripravljenosti (standby), vsako noč, preden se odpravite spat, pa v stanje mirovanja (sleep). Na ta način boste prihranili kar 98 odstotkov energije, ki jo sicer potroši računalnik za svoje delovanje. Še bolje je, če ga povsem ugasnete in izklopite iz električnega vira. Ohranjevalniki zaslona niso tudi ohranjevalniki nizke porabe. Zato naredite, kot je opisano zgoraj.

home_cinema_lcd_tv_home_theater_room_cinema_picture_entertainment_wide_screen_1280x1024.jpg

Igralniške konzole so velika energetska luknja. Za delovanje potrebujejo toliko energije kot dva hladilnika skupaj. Kar je veliko, če vemo, da je hladilnik eden največjih potratnežev v domovih. Zato konzolo, kadar je ne uporabljate, ugasnite in izklopite iz vtičnice. Prenastavite svetlobo vašega televizijskega ekrana. Večina televizij ima svetlobo nastavljeno do konca, kar zahteva tudi več električne energije za njeno delovanje. Če boste svetlost nastavili tako, da bo ta bolj nežna in jasna, boste stroške zmanjšali tudi do polovice, zagotovo pa boste v novi sliki tudi veliko bolj uživali.

house_1.jpg

Voda

Vodne turbine, ki poganjajo vaše električne sijalke, morajo predelati ogromno vode, da bi vi lahko uživali v eni sami 60-vatni sijalki. Nepotrebno prižgane luči zato ugasnite, žarnice pa nadomestite z varčnimi oziroma LED-sijalkami. Puščajoča voda iz straniščnega kotlička vodi do velike potrate vode. Niste prepričani, ali jo imate? V kotliček dajte nekaj barve za živila in jo tam pustite 15 minut. Če barva pristane v školjki, pomeni, da kotliček pušča. Potegnite vodo, da se vam barva ne bo zažrla v školjko. Tudi puščajoča pipa je velik potratnež. Popravite jo ali kupite novo.