Preden začnete z zbiranjem materialov in samo gradnjo nadstreška, morate narediti podroben načrt. Pozanimajte se o gradbenih omejitvah: v primeru, da nameravate zgraditi nadstrešek, namenjen zaščiti osebnih vozil, katerega površina ne presega 30 kvadratnih metrov površine in katerega višina najvišje točke je največ 3,5 metra, vam ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja.

nadstresek_3.jpg

Najprej izdelajte načrt

Pred začetkom gradnje se prepričajte, da na območju, kjer boste postavili nov nadstrešek, ne boste poškodovali plinskih ali vodovodnih cevi. Zaradi tega narišite natančen načrt in dvakrat preverite, ali je predvidena konstrukcija zares enakomernih pravokotnih oblik in da stoji na ravni podlagi. Svetujemo vam, da izmerite diagonale nadstreška, saj se tako najlažje prepričate, da je objekt zares pravilnih dimenzij.

leseni_nadstreski_421.jpg

Postavite podporne tramove

Zatem kupite gradbene materiale (lesene tramove oziroma drug material, iz katerega bo konstrukcija, strešnike, vijake…), in na izbrani lokaciji izkopljite globoke luknje iste širine, kot so široki podporni leseni tramovi (vsaj 30 centimetrov široke in 30 centimetrov globoke). Luknje skopljite na vogalih predvidenega nadstreška, da boste lahko vanje namestili podporne tramove. Po navodilih proizvajalca zmešajte nekaj betona in ga vlijte v jamice, nato pa vanje potisnite in namestite še nosilce. Pazite, da nosilce postavite ravno, nato pa čez beton okoli nosilcev dodajte še kos lesene plošče. Počakajte dva dni, da se beton posuši.

nadstresek_iz_lepljenega_lesa.jpg

Zgradite ostrešje

Naslednji korak je vgradnja strešnih nosilcev na glavne podporne tramove. To opravilo je bolj zahtevno, zato boste morda potrebovali strokovno pomoč. Strešni nosilci morajo biti na podpornih tramovih, ki ste jih vgradili v tla, nameščeni povsem ravno, da bo tudi končna struktura stabilna in ravna. Nosilce pritrdite s pocinkanimi vijaki in žeblji. Če boste nadstrešek prislonili k hiši, morate en nosilec namestiti tudi zraven doma in poskrbeti, da so nosilci na različnih straneh vzporedni. Razmik med strešnimi nosilci naj znaša približno 1 meter. Potem ko ste izmerili in sestavili ostrešje, med nosilce namestite plošče iz vezanega lesa, na katere dodajte strešnike, ali pa si omislite kar plošče kovinske kritine.