Testo

3 skodelice (300 g) zdrobljenih vaniljevih piškotov
1 skodelica (150 g) fino mletih mandljev
1 skodelica (250 g) stopljenega masla

Priprava

V večji skledi zmešamo zdrobljene piškote, mandlje in maslo. Testo stisnemo ob stranice in dno okroglega pekača s snemljivim dnom premera 28 cm. Ohlajamo v hladilniku vsaj 1 uro, da se testo strdi.

Nadev

6 večjih rumenjakov
¾ skodelice (150 g ) sladkorja
1/3 skodelice (50 g) večnamenske moke
2 ½ skodelice (600 ml) mleka
200 g nastrgane temne čokolade

Priprava

Z električnim mešalnikom stepemo rumenjake in ¼ skodelice (50 g) sladkorja v svetlo kremo. Z mešalnikom na nizki hitrosti umešamo še moko. Preostalih 100 g sladkorja stresemo v kozico, dolijemo mleko in zavremo. Vroče mleko počasi vlivamo v rumenjakovo zmes, pri čemer maso ves čas mešamo. Mešanico prelijemo nazaj v kozico in na majhnem ognju rahlo vremo še dve minuti. Čokolado damo v skledo in dolijemo vročo mlečno zmes. Mešamo, dokler se vsa čokolada ne stopi. Pokrijemo in pustimo, da se ohladi. Čokoladno kremo nadevamo na ohlajeno testo ter za 2 uri postavimo v hladilnik.

Obloga

2 skodelici (300 g) svežih malin
¼ skodelice (60 g) marelične marmelade (po želji)

Priprava

Maline lepo razporedimo po nadevu. Po želji lahko segrejemo marelično marmelado, da se stopi, in jo s čopičem nanesemo čez maline.

Recept je za 8 oseb, priprava traja 30 minut + 3 ure za ohlajanje, čas peke pa traja le od 5-10 minut.


Iz knjige: Pite, Mladinska knjiga