Mizo upravljamo z zaslonom na dotik

Podjetje Stir, ki ga je ustanovil nekdanji Applov inženir JP Labrosse, ponuja zanimivo rešitev, ki naj bi spodbujala ljudi k stoječemu delu. Čeprav je bilo zadnje čase veliko zanimanja za pisalne mize, ob katerih lahko stojimo, pa ta zamisel ni bila tako hitro sprejeta, kot so si izdelovalci želeli. Takšne mize niso preproste za uporabo ali jih uporabniki predolgo pustijo v enem položaju, ker mislijo na kaj drugega. Morda pa bo prav miza Stir tista, ki bo spodbudila (predolgo) sedeče k stanju.

stir1.jpg

Kinetično mizo poganja programska oprema, ki jo upravljamo z barvnim zaslonom na dotik. Le dva dotika sta potrebna, da se miza počasi dvigne, z njo vred pa tudi tisti, ki ob njej sedi na stolu. Lahko jo sprogramiramo, tako da, denimo, stojimo tretjino časa. Poleg tega pa se miza »nauči« vaših navad in vam preprosto namigne, kdaj morate vstati, in sicer tako, da se nežno dvigne in pade za tri centimetre. Skriti senzor za toploto ugotovi, ali ste za mizo ali ne.

stir3.jpg

V prihodnje več sedenja za telesno dejavne

Pisalna miza Stir vsebuje tudi električno vtičnico in USB-priključek, tako da lahko mobilni telefon napolnite kar na njej, zaslon za upravljanje pa nadzoruje povezave Bluetooth in Wi-Fi. Te zdaj še niso uporabne, v prihodnje pa naj bi bilo mogoče mizo povezati s pametnim telefonom, ki bi spremljal čas sedenja in stanja ob njej. Snovalci načrtujejo, da bo mogoče z mizo povezati še trakove za fitnes, kot je Fitbit, ki bi ji sporočili, kdaj naj uporabnik sedi in kdaj naj vstane. Če bi zjutraj že telovadil, bi namreč lahko sedel več časa.