Za bolj varno domačo zabavo najprej zaščitite vse elektronske naprave, kot so računalniki, televizorji in oprema za predvajanje glasbe. Vse naprave morate pritrditi na svoje mesto, tako da jih gostje ne bodo mogli po nesreči prevrniti. Poleg tega med drugim poskrbite tudi za zaščito pohištva: pohištvo naj bo čim bolj stabilno, še posebno, če so med povabljenci tudi majhni otroci, ki obožujejo plezanje na mize in police. Večje kose pohištva postavite ob stene, kjer jih varno pritrdite.

varovanje_doma_v_primeru_zabave.jpg

Zavarujte električne kable, pazite na obremenitev vtičnic

Morda se vam zdi mamljivo, da električne kable in podaljške za zabavo skrijete kar pod preprogo, kjer bodo s poti, vendar se kabli lahko obrabijo, pregrevajo in zanetijo požar. Zato kable raje napeljite po stenah, stran od prehodnih poti in izven dosega otrok. Svetujemo vam, da nikoli ne uporabljate kabelskih podaljškov, ki so kakor koli poškodovani. Pazite tudi, da ne preobremenite električnih vtičnic – če v isto vtičnico priključite dodaten par zvočnikov, dodatno osvetlitev in mešalnik osvežilnih pijač, jo boste hitro preobremenili, posledično pa lahko pride do požara.

Varno pečenje hrane na žaru

Si ne predstavljate zabave brez peke na žaru? Potem morate poznati tudi osnovne varnostne ukrepe, povezane s pripravo hrane na žaru. Žar postavite ven na teraso vsaj tri metre stran od zidov, ograj in drugih elementov. Nikoli ga ne uporabljajte v zaprtih prostorih, saj lahko pride do požara ali zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Žar po vsaki uporabi primerno očistite, saj s tem preprečite, da se zasušena umazanija ob naslednji peki zažge. Med pečenjem vedno nosite zaščitna oblačila, na primer predpasnik in kuhinjske rokavice brez prstov. Žara ali štedilnika v kuhinji nikoli ne puščajte prižgana brez nadzora, še posebno, če so v bližini majhni otroci in domače živali.

varna_peka_na_zaru_h.jpg

Določite varna območja

Vedno povabite le toliko ljudi, kot jih lahko brez težav sprejmete v svoj dom. Pazite, da doma ne prenatrpate z neobvladljivim številom povabljencev. Priporočamo vam, da pred začetkom zabave določite območja, ki se še posebno nevarna, če se na njih zadržuje večje število ljudi, denimo v bližini kuhinjskega štedilnika ali žara. Če so na zabavo povabljeni tudi otroci, določite še eno ali dve območji, kjer se bodo lahko v miru in brez tveganj igrali. Posrbite, da ta območja ne vsebujejo ostrih predmetov in dragocenih stvari, ki se hitro razbijejo, kot so daljinski upravljalniki.