Odstranite morebitne ovire z dovoza in dohoda k hiši ter s trate, nato pa počakajte, da se led stopi. Otoplitev naj bi nastopila že jutri, napovedujejo meteorologi. Pustite drevesom in drugim vrtnim rastlinam, da si opomorejo same, preden kakor koli ukrepate.

freez.jpg

Z ledom obložene veje se bodo vzravnale

Seveda je pogled na vrt žalosten in morda si mislite, da so vse rastline pomrle. Toda mnoge z ledom obložene povešene veje se bodo sčasoma spet postavile pokonci, trajnice, zelenjava in enoletnice pa bodo začele spet poganjati, ko bo čas za to. Verjetno bo trajalo do pomladi, ko boste šele ugotovili, katere rastline so pomrle in katere so manj poškodovane, toda ta hip porazna slika vrta ni tako katastrofalna, kot je videti na prvi pogled. Večina opazne škode, razen seveda odpadlih vej ali podrtih dreves, je lepotnega značaja – drevesa nekaj časa pač ne bodo videti prav lepa.

Pravzaprav lahko v takih razmerah le malo naredite za drevesa in grmičevje, ki se pod težo ledu povesi skoraj za polovico višine. Veliko ljudi zanima, ali naj jih poskušajo zravnati, ko je najhujše mimo, vendar to ne pomaga. Tkivo na vrhu rastline ali drevesa se je raztegnilo, dno pa se je skrčilo. Ko bodo rastline začele spet poganjati, se bodo najverjetneje zravnale same, na nekaterih drevesih pa bodo ostale zanimivo ukrivljene veje. K novi močni rasti spomladi pripomore izboljšanje prsti s hranili. Na zaščito vrta v ekstremnih razmerah je seveda treba pomisliti, še preden pride do tega, torej v pravem času obrezati suhe ali nevarne veje, da ne poškodujejo drevesa ali lastnine.

freez2.jpg

Večina trajnic ledene razmere preživi brez težav

Verjetno vas skrbi tudi za grme in druge okrasne rastline v vrtu. Strokovnjaki pravijo, da to ni potrebno, saj bodo spomladi večinoma spet začeli odganjati. In spet vam svetujejo potrpežljivost. Preden začnete domnevno odmrle rastline izkopavati in jih zamenjevati z novimi, počakajte na novo spomladansko rast. Če do aprila ne opazite novih brstov, je verjetno čas, da jih odstranite. Večina trajnic bo ledene razmere preživela brez težav – le malo sonca potrebujejo. Če zmrznejo vrhovi, jih ročno odstranite, sicer bo rastlina začela ustvarjati semena.

Strokovnjaki toplo priporočajo, da težkih drevesnih vej, četudi ogrožajo vaše imetje, ne žagate sami. Teža ledu ustvarja na njih velikanski pritisk, zato lahko težka veja, če se je loti laik, poleti v zrak in udari obrezovalca ali pa žago potisne vanj. Poleg tega je težko natančno napovedati, na katero stran bosta drevo ali drevesna veja padla. Poškodbe glave so med najpogostejšimi poškodbami neukih obrezovalcev dreves, pa tudi med strokovnjaki. Če se žaganja vendarle lotite sami, nujno nosite čelado in zaščitna očala, veje pa začnite žagati kos za kosom na koncu.

freez3.jpg

Pred novo zmrzaljo rastline zalijte

Ker zime še ni konec, bo ta verjetno znova pokazala zobe. Obstaja enostaven način, kako zaščititi rastline pred zmrzaljo – zalijte jih. Čeprav se zalivanje pred pojavom ledenega dežja, žledu ali leda morda zdi kontradiktorno, pomaga ohraniti korenine močne in navlažene. Občutljive rastline pa boste verjetno morali znova zavarovati z zaščitnimi ponjavami.