Podnebje

Ste razočarani, da kakšna od vaših rastlin − kljub nadvse redni oskrbi − ne uspeva v skladu z vašimi pričakovanji? Ste se pred zasaditvijo poučili o tem, kakšna klima ji najbolj odgovarja? Rastline, ki ljubijo seno, namreč ne bodo uspevale na soncu in obratno.

Plevel

Ste opazili, da se je okoli vaših rastlin razbohotil plevel, pa vam za to ni bilo preveč mar? Napaka! Plevel je potrebno jemati še kako resno, saj lahko pokonča ves vaš trud. Plevel namreč jemlje hranila iz rastlin, zato te hitro umrejo. Poleg tega pa se preko rastlin in plevela širijo številne bolezni. Res je sicer, da plevela nikoli ne boste mogli popolnoma iztrebiti, a če želite uživati v cvetlicah in povrtninah, ga morate redno odstranjevati.

img_0232.jpg

Spremljajte rast

Pojdite na vrt z beležnico in pisalom v rokah. Spremljajte potek rasti vaših rastlin in si zapisujte njihov napredek. Pozornost posvetite predvsem tistim, ki vam ne uspevajo tako, kot bi morale. Poskušajte ugotoviti, zakaj je temu tako.

lettuce_rows_1.jpg

Spoznajte svoj vrt do obisti

Jutranji sprehod po vrtu vam bo zagotovo zelo dobro del, poleg tega pa boste ob tem še dodobra spoznali svoj vrt. Če opazite, da vam je veter prinesel kakšno vejo ali drugo smet, jo odstranite. Če imate posajeno kakšno sadno drevo, poglejte, če je kakšen plod že zrel. Če je, ga odstranite. V nasprotnem primeru bodo to namreč storile živali. Tudi takšne, ki si jih ne želite imeti na svojem vrtu. Če opazite kakšnega škodljivca, poskrbite za njegovo čim prejšnjo odstranitev.