Zakaj sploh prebarvati talne obloge?

Barvanje lesenih talnih oblog ni najbolj enostavno opravilo na tem svetu, je pa veliko cenejše od zamenjave z novimi. Če je les lepo ohranjen, se torej le lotite tega podviga.

Izbira barve

Bi bili radi drzni? Prav, a pri tem nikar ne pretiravajte. Pri izbiri barve upoštevajte opremo sobe in izberite takšno, ki se bo z njo ujemala. Če imate denimo svetlo kuhinjo z belimi omaricami, poskusite tla prebarvati s svetlo modro ali toplo zeleno barvo.

red_wooden_floor_in_classic_living_room.jpg

Izbira sobe

Nikar v valu navdušenja ne prebarvajte vseh tal v domu ali celo z isto barvo. Prepričajte se, da ste za prenovo izbrali pravo sobo in pravo barvo. Siva tla v jedilnici bodo morda delovala čudovito, zeleno obarvan pod po vsem domu pa zagotovo ne.

Dizajn

Če imate razvito umetniško žilico ali pa poznate koga, ki jo ima, poskusite z vzorci. Izvrsten dizajn lahko naredite tudi sami s pomočjo šablone. Vdahnite prostoru povsem novo življenje in unikatni videz. Pazite le, da boste izbrali vzorec, za katerega menite, da se ga ne boste tako zelo kmalu naveličali.

beautiful_wooden_kitchen.jpg

Postopek barvanja

Najprej pobrusite površino tal. Nato jih dobro umijte s čistilom, da z njih odstranite ves prah in vse nanose. Pustite, da se površina popolnoma posuši (to lahko traja tudi nekaj dni). Nanesite osnovni premaz. Pustite čez noč, da se posuši. Nalahno ga pobrusite. Pobrišite tla s krpo, pomočeno v mineralno snov. S čopičem nanesite tanko plast barve. Pustite en dan, da se barva posuši, nato pa nanesite še dva tanka nanosa barve (pred nanosom drugega počakajte en dan, da se prvi posuši). Po drugem nanosu počakajte še 24 ur, zatem pa po njem že lahko začnete hoditi v nizkih čevljih oziroma copatih. Z visokim petkami in težkim pohištvom počakajte še nekaj časa. Alkidna barva se namreč resda posuši čez noč, da popolnoma otrdi, pa potrebuje 28 dni.