Želodec in črevesje, jetra in žolč, ledvice in mehur so odgovorni za to, da se hrana temeljito razgradi in da hranila pridejo tja, kjer so potrebna. Dandanes za prebavnimi težavami trpi vsak tretji človek – bodisi zaradi stresa, nepravilne prehrane, pomanjkanja gibanja bodisi zaradi kombinacije teh dejavnikov. Posledice so vedno enake: pekoča zgaga, slabost, želodčni krči in druge nadležne težave. Če želite prebavo spet uravnavati, se ne boste mogli izogniti uravnoteženi prehrani in primernemu načinu življenja. Dotlej pa vam bodo poseganje po farmacevtskih preparatih nadomestile številne zdravilne rastline. Naj gre za pomanjkanje teka, razdražen mehur ali »razlivanje žolča« - preizkušeni nasveti stare mame lahko očitno ublažijo različne težave.

Vino za prebavo

Med zamešajte v vino in oboje zavrite na majhnem ognju. Dodajte pelinov sok in še enkrat na kratko zavrite. Nato še vroče vino prelijete v sterilne steklenice in jih dobro zatesnite. Vsako jutro popijte šilce vina, po možnosti na tešče.

Sestavine: 125 g medu, 1 l rdečega ali belega vina, 50 g pelinovega soka

http://www.thinkstockphotos.com/

Čaj za prebavo

Vodo zavrite. Ostale sestavine zmešajte in 2 žlički mešanice prelijete z vrelo vodo. Pokrijte in pustite stati 10-15 minut, potem precedite. Nesladkani čaj pijte po jedi.

Sestavine: 1/4 l vode, 20 g cvetov kamilice, 20 g poprove mete, 10 g zeli rmana, 10 g zeli tavžentrože, 10 g korenine encijana

Čaj poprove mete

Že naše stare mame so iz poprove mete pripravljale okusen in učinkovit čaj proti slabosti in bruhanju. Vodo zavrite in z njo prelijte 1-2 žlički poprove mete. Pokrijte in pustite stati 10minut. Po majhnih požirkih popijte 1-2 skodelici.

Sestavine: 1/4 l vode, 50 g poprove mete

http://www.thinkstockphotos.com/

Brinov čaj proti zgagi

Pri kislem spakovanju, npr. po mastnih jedeh, brin prinese občutno olajšanje. Vodo zavrite in z njo prelite brinove jagode. Pustite stati 10 minut, odcedite in popijte.

Sestavine: 1/4 l vode, 1 žlička strtih brinovih jagod

Povzeto po knjigi »Babičini nasveti za dom«, Mladinska knjiga.