Predstavljamo vam nekaj hiš, ki jih je med svojim obiskom ovekovečil fotograf James Ewing, njihovo arhitekturno podobo pa so zasnovali Shigeru Ban, Adjaye Associates, Hitoshi Abe in BiLD.

Opustošenje, ki ga je za sabo pustil orkan Katrina

Naj spomnimo – avgusta leta 2005 je bilo zaradi orkana Katrina poplavljenih kar osemdeset odstotkov mesta, v soseski Lower 9th Ward pa 4000 domov. Grozovito opustošenje je takrat popolnoma ohromilo mesto. Organizacija Make It Right je skupnosti ponudila gradnjo hiš, ki so bolje pripravljene na tovrstne katastrofe. Nove stavbe so opremljene s sistemi za upravljanje z vodo, ki se obnesejo tudi v nevihtah, imajo pa tudi certifikat ameriškega sveta za ekološko gradnjo. Družine, ki so zaradi orkana izgubile svoje domove, imajo priložnost, da si v novih hišah ponovno uredijo življenje.

1337951818_jamesewing_adjaye_otto_2371_528x352.jpg

Funkcionalne in elegantne hiše

Za vse štiri tipe hiše, ki jih je fotografiral Ewing, je značilna jasna, preprosta struktura in materiali ter zlivanje notranjih in zunanjih bivalnih prostorov. V hiši, ki so jo zasnovali pri Adjaye Associates, cela streha deluje kot zunanji prostor oziroma podaljšek hiše. Arhitektom iz skupine BILD pa je uspelo s poceni materiali ustvariti elegantne in funkcionalne detajle.

1337951802_jamesewing_abe_otto_2351_528x352.jpg

Estetika pri teh hišah ni v prvem planu, saj so zasnovane preprosto in z ozirom na materiale, ki so na voljo. Pri fundaciji so želeli predvsem zagotoviti uporabne in trajnostno naravnane enodružinske domove. Hišo, ki jo je zasnoval japonski arhitekt Shigeru Ban, odlikuje osupljiva jasnost forme, medtem ko dizajn Hitoshija Abeja dopušča možnost kasnejšega preoblikovanja zaradi morebitnih dodatnih potreb uporabnikov.

1337951786_jamesewing_ban_otto_2563_528x352.jpg

Ponovno ustvarjanje skupnosti

Pokrajina med hišami je bogata z rastlinjem, na območjih, kjer so se družine že vselile, pa že poganjajo skupni vrtovi. Soseska The Lower 9th Ward je zaradi opustošenja, ki ga je za sabo pustil orkan Katrina, postala nekakšna turistična atrakcija. Po njej se še vedno vozijo “Katrina Tour” avtobusi. Ewing je imel zato pred začetkom fotografiranja mešane občutke, vendar pa se je odločil, da je treba takšen dizajn ovekovečiti, saj svet potrebuje več projektov, kot je ta.

1337951783_jamesewing_ban_otto_2375_528x352.jpg

Fundacija sicer samo sebe dojema kot laboratorij za preizkušanje novih gradbenih tehnik, tehnologij in materialov, ki so odpornejši na vremenske pojave, kot so orkani, obenem pa so cenovno dostopni. Upajo, da bodo takšni domovi na voljo družinam po vsej državi. Fundacija Make it Right poleg tega spodbuja prebivalce, da čim bolj izkoristijo zemljo, na primer gradijo vrtove, zelene strehe, sadijo drevesa in tako znova ustvarjajo občutek skupnosti, ki jim ga je vzel orkan.