Okvir

Najprej preverite, ali vaša postelja stoji na ravni in trdni podlagi. Če okvir postelje ni v celoti na isti ravni, jo lahko drugi deli poskusijo ''uravnovesiti'', zaradi česar nastajajo škripajoči zvoki. Poglejte, če so vse noge postelje stabilne. Če opazite mesto, ki ni na isti višini kot druga površina, nogo na tem delu podprite s kosom gumijaste podloge, da bo postelja stabilna.

Vijaki

Če postelja še vedno škripa, preverite še vijake in matice. Če so vsi vijaki in matice trdno pritrjeni, postelja pa vseeno škripa, si lahko pomagate s plastičnimi podložkami, da ne bo prihajalo do stika kovine ob kovino. Vijake in matice lahko tudi odstranite ter jih ovijete s tesnilnim trakom, ki bo prav tako preprečil, da bi se kovina drgnila ob kovino in neprijetne zvoke zaradi tega. Za najboljši rezultat pa lahko uporabite kar oboje – plastične podložke v kombinaciji s tesnilnim trakom.

article_new_ehow_images_a07_d9_gp_fix_squeaky_wooden_bed_800x800.jpg

Nosilci

Ko ste privili vijake in namestili podložke, bi morala biti vaša postelja razmeroma stabilna. Če se še vedno premika, okrepite okvir z namestitvijo nosilcev v obliki črke L. Ti nosilci bodo pomagali stabilizirati okvir in zmanjšati odvečno gibanje, zaradi katerega lahko nastaja škripajoč zvok.

Mazivo

Vse kovinske dele postelje premažite z mazivom, kot je WD40. Da ne boste poškodovali ali umazali površin v bližini, izdelka raje ne pršite neposredno na kovino, ampak ga nanesite na čisto krpo ter z njo obrišite matice, vijake, nosilce in druge kovinske dele postelje. Počakajte nekaj ur, da se posušijo, ter šele potem znova namestite žimnico.

teak_low_bed.jpg

Vosek

Včasih škripanje nastane pri stiku lesenih letvic in lesenega vzglavja ali vznožja. Če se hočete takšnih zvokov znebiti, pa morate biti previdni, da ne poškodujete lesa. Parafin in čebelji vosek sta dve možnosti, ki lahko delata čudeže. Posteljo razstavite vse do okvirja in potem pazljivo odstranite letvice ob vznožju in vzglavju. Z voskom na debelo premažite konce letvic, kjer se dotikajo vzglavja ali vznožja. Lesene letve lahko zaščitite tudi s premazom za les, da ne bodo pokale.