Raziskovalci na Univerzi v Ohiu so namreč odkrili, da so morda jajčne lupine ključ do proizvodnje cenejšega goriva na osnovi vodika. Seveda pa obstaja še mnogo drugih, preprostejših načinov, kako jih lahko uporabite. Jajca imajo sicer veliko prednosti že kot živilo. So prijetnega okusa in poceni ter predstavljajo vir visokokakovostnih beljakovin. Vse več raziskav potrjuje, da ima uživanje jajc – kljub nekaterim opozorilom, ker vsebujejo holesterol - veliko pozitivnih učinkov na zdravje, vse od krepitve mišic do izboljšanega delovanja možganov. Jajce ali dve na dan naj bi bilo za večino ljudi dobro.

Jajca poleg tega dobimo v popolnoma dovršeni in uporabni ''embalaži'', ki je ne bi zmogli zasnovati niti najboljši marketinški guruji – jajčni lupini. Če jajca ne bi imela lupin, za katere je poskrbela mati narava, bi jih verjetno pakirali v plastiko, ki bi jo bilo mogoče reciklirati, vendar pa je ne bi nikoli mogli uporabiti na toliko načinov kot jajčne lupine.

compost_pile.jpg

Kompost za naravno pognojeno prst ali ekološko sredstvo proti škodljivcem

Jajčne lupine se hitro razkrojijo ter kompost obogatijo z dragocenim kalcijem in drugimi minerali. Zdrobljene jajčne lupine lahko tudi raztresete okrog rastlin na vrtu in cvetlic, saj pomagajo odvračati polže in gosenice. Če živite v bližini gozda, bodo jajčne lupine poskrbele, da bodo vaše begonije varne pred srnami, saj te ne marajo vonja po jajcih.

Manj grenka kava

Dodajte jajčno lupino v filter za kavo in vaša jutranja kava bo manj grenka. Ostanke kave, jajčno lupino in biološko razgradljivi filter pa lahko potem priročno skupaj odvržete na kompost.

2011_08_03_01.jpg

Posodice za sadike

Namesto da bi kupovali šotne lončke za sadike, uporabite polovice jajčnih lupin, ki jih napolnite z zemljo. V kartonski škatli na okenski polici lahko tako pripravite ducat sadik paradižnika, preden jih presadite na vrt.

recycle_eggshell_5.jpg

Okolju prijazno čistilo

Strte jajčne lupine premešajte z malo milnice ter z zmesjo zdrgnite termovke, vaze, lonce, ponve in druge predmete, ki jih je težko očistiti. Jajčno lupino lahko uporabimo tudi kot naravni čistilec odtoka. V mrežici za odtok v pomivalnem koritu naj bo ves čas nekaj koščkov zdrobljene jajčne lupine. Ti bodo ulovili druge trdne koščke, ki zaidejo v korito, sami pa se bodo postopno razgradili in pomagali na naraven način očistiti cevi, ki vodijo v odtok.

hands_horizontal.jpg

Umetniški projekt ali kalup za žele in čokolado

Izpihajte vsebino surovega jajca, poslikajte oziroma okrasite lupino ter jo uporabite kot dekoracijo. Iz pobarvanih koščkov jajčne lupine lahko izdelate tudi mozaik. Če radi pripravljate slaščice, izpihane in očiščene lupine napolnite s čokoladno ali drugo maso. Pred serviranjem odstranite lupino, lahko pa jo tudi pustite, da bodo gostje sami odkrili, kakšno presenečenje jih čaka v jajcu.

eggshell_brownies.jpg

Zdravilni in lepotni učinki

Izjemno tanko membrano na notranji strani lupine že dolgo uporabljamo kot domače zdravilo za lajšanje različnih težav, od ureznin pa do vraščenih nohtov. Z jajčno lupino si lahko pomagate tudi pri razdraženi ali srbeči koži. Lupino potopite v manjši kozarec, napolnjen z jabolčnim kisom, pustite približno dva dni, da se raztopi, ter mešanico nanesite na razdraženo kožo. Suho jajčno lupino lahko uporabite tudi za čistilno masko. Najprej jo dobro zdrobite, na primer v možnarju za začimbe, nato prah zmešajte z beljakom ter zmes nanesite na obraz. Počakajte, da se čistilna maska posuši, nato pa jo sperite z vodo.