Na prvi pogled je sicer velika, a ko si človek zaželi združiti funkcionalnost s svojimi idejami in željami, hitro nastane problem. Kuhinja je prostor, v katerega se vstopa skozi kratek hodnik, in prostor, skozi katerega se pride v dnevno sobo ter shrambo. Ima eno okno, ki gleda na dvorišče.

Ker smo štiričlanska družina in ker ne prirejamo velikih zabav (če že, se lahko uporabi prostor v dnevni sobi), ne potrebujemo zelo velikega jedilnega kota, moja želja je, da bi imela mizo s stoli ali klopjo za šest jedcev, rada bi morda imela tudi šank (za kar bi morda lahko izrabila prostor takoj za vrati ob vstopu v kuhinjo iz hodnika, bil pa bi sestavljen iz kuhinjskega elementa), če bi bilo seveda to izvedljivo zaradi jedilne mize.

Morda bi zato mizo nekako umestila ob okno kuhinje, prostor, kjer je sedaj, pa izrabila za kakšen kuhinjski regal ali samostoječi hladilnik. Zelo mi primanjkuje delovne površine, pa tudi prostora za vse električne kuhinjske pripomočke ni ravno v obilju. Vsi pa vemo, da tistih, ki jih spravimo v element ali shrambo, ne izkoriščamo tako, kot bi si to zaslužili. Hvala že vnaprej. Andreja

Odgovor: Vaša kuhinja je zelo nenavadnih oblik in ima kar dve poševni steni. Takšna arhitekturna gimnastika se v notranjosti nič kaj ne obrestuje, zato sem steno v predelu jedilne mize poravnala z mavčno pregradno steno. Vmesni prostor lahko zapolnite s policami, da bo zadeva nekoliko bolj zanimiva in bolje izkoriščena. Tudi stena na drugi strani je poševna, zato sem jo zravnala s pultom, ki je rezan v nepravilen lik. Kuhinjske elemente sem umestila v skladu z obstoječimi instalacijami, s tem, da ne vidim prostora za šank oziroma ga ne priporočam. Namesto tega se bo veliko bolje obnesel prostostoječi otok, ki je prav tako lahko uporaben kot omarice v spodnjem in delovni pult v zgornjem delu. Na preostalem prostem delu stene je še prostor za samostojno omarico.

Darja Hughes, univ. dipl. design.