Obstaja veliko alternativ, s katerimi odpravite potrebo po uporabi požrešnih klimatskih naprav − ki porabijo velike količine električne energije, obenem pa slabšajo kakovost zraka v prostoru − in preprečite pretirano pregrevanje doma.

Pasivno hlajenje doma

Ena od takšnih rešitev je vgradnja pasivnega (naravnega) sistema hlajenja oziroma prezračevanja doma. Z uporabo različnih načinov pasivnega hlajenja lahko namreč v veliki meri dosežete, da neželeno toploto zmanjšate in po možnosti odstranite, preden prodre v zgradbo. Nekateri pasivni hibridni sistemi še vedno koristijo črpalke in motorje z delovanje, vendar je razmerje med pridobljeno hladilno energijo in porabljeno električno energijo mnogo večje kot pri mehanskih načinih hlajenja.

pasivno_hlajenje_doma.jpg

Preprečite kopičenje toplote

Najučinkovitejša metoda ohlajanja objekta je, da toploti že v prvi vrsti preprečite vdor v stanovanje. Glavni vir vročine nastane, ko sončna svetloba prodre v bivalne prostore skozi streho, stene, okna in vrata. Sekundarne vire toplote pa po drugi strani ustvarjajo razpoke v konstrukciji ter ne nazadnje gospodinjski aparati in druge naprave, ki med delovanjem oddajajo v okolico toploto. Zato čez dan uporabljajte čim manj naprav, uporabite pa tudi senčila in posebno metodo odbijanja sončne svetlobe stran od hiše, na primer belo, srebrno ali "zeleno" streho.

srebrna_streha_obdija_toploto.jpg

Varčevanje z energijo

Če uporabite zgoraj omenjene tehnike, boste opazno prihranili na porabi električne energije. Poleg tega vam priporočamo še, da vrata in okna čez dan redno zapirate, izboljšate izolacijo in zatesnite vse špranje, skozi katere bi lahko prodrl topel zrak v notranjost. Na južni strani zgradbe namestite velike senčnike ali pa ob hišo strateško posadite visoka drevesa, ki bodo zaustavila sončne žarke. Če kljub temu še vedno uporabljate klimatsko napravo, boste z upoštevanjem teh nasvetov zmanjšali tudi stroške za njeno delovanje.

Na strop namestite stropne ventilatorje: motor ventilatorja nastavite tako, da se bodo lopatice vrtele v nasprotni smeri urinega kazalca, tako da bo po vašem prostoru krožil hladen zrak. Pozimi pa naj te krožijo v smeri urinega kazalca, saj bodo topel zrak potiskale navzdol. Izberite največji ventilator, ki je za vaš prostor še primeren. Večina proizvajalcev ventilatorjev priporoča, da je med ventilatorjem in tlemi 2,7 metrov prostora.