Baloni iz lateksa

Otroci preprosto obožujejo balone, vendar pa predstavlja ta okrasni element nevarnost zadušitve. Baloni iz lateksa se namreč lahko po nesreči zataknejo v grlu, če jih malček vtakne v usta, in blokirajo dihalne poti. Zaradi tega otrokom, mlajšim od 10 let, ne pustite, da sami napihujejo balone, medtem ko najmlajšim nikoli ne pustite tudi, da se z baloni igrajo brez nadzora.

Baterije

Majhne baterije v obliki gumba za polnjenje prenosnih naprav, kot so žepna računala, slušni aparat, ure, voščilnice in drugi predmeti, so lahko smrtno nevarne v primeru zaužitja. Baterije tipa AA in AAA, ki jih dandanes vsebujejo številne elektronske igrače, so prav tako lahko nevarne. Čeprav je slednje težje pogoltniti, ker so malo večje, pa tveganje še vedno obstaja, še posebno, ker radovednost malčkov ne pozna meja.

voscilnica_z_baterijo.jpg

Otroško olje in puder

Verjetno ste seznanjeni, da lahko otroški puder resno poškoduje dojenčke, če ga vdihnejo, vendar pa je potencialno nevarno tudi vabljivo dišeče otroško olje za kopanje. Nekateri od teh izdelkov namreč vsebujejo tekoče ogljikovodike, ki zlahka povzročijo resne težave z dihanjem ter vodijo v nepopravljive poškodbe pljuč in včasih celo smrt, če napolnijo cela pljuča.

Zobna pasta

Morda ste presenečeni, a presenetljivo veliko število sestavin v zobni pasti ogroža zdravje vaših otrok, na primer raznovrstne kemikalije in dodatek fluora. Seveda lahko malčki hitro pogoltnejo malo zobne paste, ko si umivajo zobe, ampak če zaužijejo denimo skoraj polovico zobne paste, jih morate odpeljati k zdravniku. Večje količine fluorida so lahko zel nevarne; sorbitol (sestavina, ki ohranja zobno pasto pred izsušitvijo) in natrijev lavril sulfat (sestavina, ki naredi peno v pasti) pa lahko povzročita diarejo in druge prebavne težave.

zobna_pasta_je_nevarna_za_otroke.jpg

Izdelki za higieno rok

Sredstva za razkuževanje in umivanje rok morda hranite v kopalnici na pultu ali drugem dosegljivem mestu, vendar bi jih morali pospraviti na otrokom nedosegljivo mesto. Pogosto namreč vsebujejo 60 ali več odstotkov etilnega alkohola – če ga malčki zaužijejo v večjih količinah, bodo postali omamljeni ali se celo zastrupili z alkoholom.

Ženska torbica

Mnogi ob prihodu domov pustijo svojo torbico v predsobi na tleh ali pa jo odvržejo na stol v spalnici. Čeprav se vam morda ne zdi nevarna, lahko iz torbice najmlajši izbrskajo številne predmete, ki so nevarni za zadušitev in zastrupitev, od svinčnikov, trdih bombonov, zdravil in kozmetike do ostrih stvari, kot so škarje za nohte, varnostne zaponke, pincete in podobno. Zato torbice vedno pospravite v omaro, ki jo lahko zaklenete.