Priporočilo še ni dokončno, a nakazuje na številne pomisleke v zvezi s količino še varnega dnevnega vnosa. Evropske potrošniške organizacije pričakujejo, da bo na podlagi zadnjih priporočil EFSA Evropska komisija čim prej izdala zakonodajno prepoved uporabe te nevarne kemikalije. Evropska komisija je že leta 2011 prepovedala uporabo BPA v plastenkah za otroke.

Kaj je Bisfenol A?

BPA ali bisfenol A je kemikalija, ki jo dodajajo plastičnim materialom in drugim izdelkom široke potrošnje, iz katerih lahko zaide v človeško telo. Uporabljajo jo kot plastifikator. Uvrščena je med t.i. EDC-kemikalije (Endocrine Disrupting Chemicals), ki motijo delovanja žlez z notranjim izločanjem, npr. ščitnice, testisov, hipofize ali jajčnikov.

bpa1.jpg

Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje pri razvoju reproduktivnih organov, motnje v delovanju ščitnice, vpliv na delovanje ledvic in jeter, razvoj raka in vpliv na imunski sistem so mogoči učinki kemikalij iz skupine EDC. Potrošniki se lahko z njimi srečujemo praktično vsak dan, prisotne so namreč lahko v kozmetičnih izdelkih, kot so zaščitne kreme za sončenje ali zobne kreme.

Kaj lahko storite že zdaj?

Ne čakajte na zakonodajno prepoved. Kadar kupujete plastiko za uporabo v lastnem gospodinjstvu ali živila v plastični embalaži, izberite tista, na katerih je označeno, da ne vsebujejo BPA. Priporočilo velja tudi pri nakupu živil v kovinskih konzervah, ki so lahko premazane s premazi z dodanim BPA. Plastenke, v katerih ste kupili živilo, po uporabi zavrzite ali uporabite za shranjevanje neživilskih izdelkov.